Persoanele care au petrecut sase ore pe zi pentru a cauta informatii in presa si a privi la televizor imagini cu atentatul de la maratonul din Boston, din aprilie, au fost mai traumatizate decat oamenii care s-au aflat la fata locului.

Intr-un studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetatorii au analizat consecintele psihologice ale expunerii repetate la violenta, prin intermediul surselor de informare traditionale si digitale, dupa atentatul de la maratonul din Boston, primul atentat din Statele Unite dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

Pe 15 aprilie, doua bombe artizanale au explodat in apropiere de linia de sosire la maratonul din Boston, atentat soldat cu trei morti si 260 de raniti, unii cu membrele amputate, scrie MEDIAFAX.

Imaginile cele mai violente ale atentatului au fost cenzurate sau blurate de televiziuni, insa numeroase materiale video neprelucrate de la fata locului au fost publicate de martori pe retelele de socializare.

"Ceea ce ne-a frapat a fost impactul pe care l-au avut aceste imagini - inclusiv asupra persoanelor care nu erau prezente la fata locului, in acea zi. Acoperirea mediatica a provocat mai multe reactii accentuate la stres decat experienta in sine", a explicat Roxane Cohen Silver, profesor de psihologie la Universitatea Irvine din California, una dintre autoarele studiului.

Stresul accentuat se defineste printr-un ansamblu de simptome, cum ar fi ganduri obsesive, stare de hiperalerta permanenta si flashbackuri.

Cercetatorii au rugat 4.675 de participanti la studiu sa precizeze cat de mult au urmarit prezentarea in presa a atentatului, intr-un interval de doua - patru saptamani dupa ce acesta s-a produs, si sa dea informatii despre starea lor psihologica.

Desi martorii oculari au dat mai multe semne de stres si au manifestat o tendinta mai mare sa consulte materialele din presa referitoare la eveniment decat cei care nu au fost la fata locului, datele problemei s-au schimbat pentru cei care au cautat informatii despre atentat mai mult de sase ore pe zi.

"Nu este vorba despre minimalizarea consecintelor expunerii directe la o anumita drama, ci despre faptul ca acoperirea mediatica a declansat si mai multe reactii de stres accentuat", a afirmat Roxane Silver.

Citeste si:
Cum poţi programa aceeaşi reclamă cu video, imagini sau texte color
Cum poţi programa aceeaşi...

Persoanele care s-au informat peste sase ore pe zi in legatura cu atentatul au fost de noua ori mai expuse stresului accentuat decat cele care nu au consultat informatiile din presa decat o ora pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.