Dieta mediteraneana, nu medicamentele, reprezinta factorul-cheie care ar trebui avut in vedere in lupta contra dementei, afirma cercetatorii britanici.

Lupta contra dementei ar trebui sa se concentreze asupra beneficiilor aduse de dieta mediteraneana, nu asupra unor "medicamente dubioase", au declarat o serie de medici de seama din Marea Britanie.

Intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii, semnatarii ei spun ca programele create pentru a-i convinge pe oameni sa manance fructe si legume proaspete, nuci, peste si ulei de masline reprezinta "probabil cea mai buna strategie disponibila in prezent" pentru a preveni declansarea maladiei Alzheimer si a altor maladii neurodegenerative.

Medicii britanici afirma ca numeroase studii precedente sprijina descoperirea lor si spun ca multe "dovezi convingatoare" au fost in mare parte ignorate in trecut. Printre semnatarii scrisorii se numara medicul Clare Gerada, fostul presedinte al Royal College of General Practitioners, si medicul David Haslam, presedinte al National Obesity Forum, scrie MEDIAFAX.

"Speram ca aceasta situatie de criza sa fie vazuta ca o sansa de a face o schimbare in politica reala, pentru a promova dieta mediteraneana, nu acele medicamente care au o serie de efecte dubioase", se afirma in acea scrisoare deschisa.

Potrivit semnatarilor, o serie de dovezi sugereaza cu tarie faptul ca ameliorarile adoptate de o persoana in ceea ce tine de stilul ei de viata au efecte si mai puternice in ceea ce priveste protejarea in fata dementei, in comparatie cu efectele cu rol protector generate de medicamente.

Scrisoarea a fost expediata in contextul in care numerosi experti in studiul dementei, provenind din tarile G8, se pregatesc sa vina la Londra, pentru a participa la un summit prezidat de premirul britanic.

Potrivit unei analize recente, noua din 12 studii monitorizate de cercetatorii de la Universitatea Exeter au evidentiat o legatura directa intre dieta mediteraneana si o mentinere prelungita a functiilor cerebrale. Totodata, expertii au constatat si un risc mai mic de Alzheimer pentru persoanele care adopta aceasta dieta.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

De asemenea, un studiu realizat de Medical Research Council pe o perioada de 20 de ani a evidentiat faptul ca alimentatia sanatoasa contribuie la mentinerea sanatatii mintale la varsta a treia.

"Dovezile referitoare la faptul ca dieta mediteraneana previne toate bolile cronice care zguduie civilizatia occidentala sunt coplesitoare. Printre aceste boli se numara cele cardiovasculare, diabetul de tipul 2, maladia Alzheimer si cancerul. Fauritorii de legi si opinia publica trebuie sa stie ca o astfel de dieta are mult mai potenta in comparatie cu beneficiile adeseori dubioase ale unor medicamente si nu prezinta efecte secundare", a declarat la randul sau medicul cardiolog Aseem Malhotra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.