HIV, virusul responsabil pentru declansarea SIDA, s-a reactivat in cazul a doi pacienti de sex masculin, care, in urma unor transplanturi de maduva osoasa, au putut sa renunte la tratamentul antiretroviral, deoarece virusul atinsese initial niveluri insesizabile, informeaza huffingtonpost.com.

Descoperirea, anuntata de publicatia The Boston Globe, a fost prezentata la o conferinta care s-a desfasurat recent in Boston.

Rezultatele sunt preliminare, dar cercetatorii au dorit sa faca publica aceasta informatie cat mai repede. "Am considerat ca ar fi incorect din punct de vedere stiintific sa nu comunicam mersul actual al lucrurilor, mai ales pentru pacientii potentiali", a afirmat coordonatorul cercetarii, Timothy Henrich, medic la Brigham and Women's Hospital din Boston.

Reactivarea virusului indica faptul ca rezervele HIV ar putea sa se ascunda mult mai adanc in organism decat au crezut initial cercetatorii.

Potrivit MEDIAFAX, informatia conform careia virusul ce declanseaza SIDA a fost redus la niveluri insesizabile in cazul a doi pacienti a tinut prima pagina a ziarelor la inceputul anului. In acea perioada, cercetatorii au anuntat ca pacientii respectivi, care erau seropozitivi si luat tratament antiretroviral, au putut sa renunte la medicatie timp de cateva saptamani, fara ca virusul sa mai fie prezent in organism.

Pacientii, afectati de limfomul Hodgkin, fusesera supusi unui transplant de maduva osoasa in timp ce luau medicamente antiretrovirale, iar in urma transplantului s-a observat ca nivelurile HIV ajunsesera sa fie insesizabile.

Prima persoana "vindecata" de SIDA, Timothy Ray Brown, cunoscut si ca "Pacientul din Berlin", inca nu are nevoie de tratament impotriva HIV, acesta primind un transplant de celule stem de la o persoana cu o mutatie genetica rezistenta la virus.

Virusologii americani au anuntat, in luna martie, descoperirea primului caz de vindecare functionala a unui copil infectat la nastere cu HIV, transmis de mama lui seropozitiva si netratata, dupa cum a informat AFP in 4 martie.

In acest caz nu era vorba despre o eradicare din organism a virusului, insa concentratia acestuia era atat de mica incat sistemul imunitar al pacientului putea sa il controleze fara a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat atunci virusologii.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Totodata, la momentul respectiv, specialistii spuneau ca singura vindecare completa, oficial recunoscuta in lume, este aceea a americanului Timothy Brown, denumit "pacientul din Berlin". El a fost declarat vindecat dupa ce a primit un transplant de maduva osoasa de la un donator prezentand o mutatie genetica rara, care impiedica virusul sa patrunda in celule. Aceasta grefa viza tratarea unei leucemii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.