Astronomii americani, dupa o serie de observatii anterioare care au trezit sperantele ca ISON, supranumita "cometa secolului", ar fi supravietuit trecerii sale pe langa Soare, au de acum certitudinea ca acest vizitator celest, ce a trezit interesul comunitatii stiintifice, "a murit".

ISON era un bloc urias de gheata si roci, care a trecut pe langa Soare la distanta de 1,17 milioane de kilometri, joi, in jurul orei 18.30 GMT, suportand temperaturi de 2.700 grade Celsius si pierzand 3 milioane de tone din greutatea sa in fiecare secunda.

"Desi momentul exact al disparitiei cometei ISON ramane incert, se pare ca ea nu mai exista", a anuntat, marti, Alex Young, director adjunct pentru stiinta la divizia de heliofizica din Centrul Goddard al NASA. Daca ISON ar fi supravietuit, ar fi putut fi observata cu ochiul liber, de Craciun, atunci cand ar fi trecut destul de aproape de planeta noastra, scrie mediafax.

"Tot ce a ramas din cometa este un nor de deseuri, fara nucleu", a precizat Alex Young, precizand ca exista "dezacorduri in privinta cronologiei exacte" in ceea ce priveste ultimele clipe de viata ale cometei.

Dar, potrivit imaginilor transmise de satelitii solari american si european, luminozitatea cometei a crescut atunci cand se apropia de Soare, ajungand la o intensitate luminoasa maximala cu aproximativ 12 ore inainte de a trece prin punctul cel mai apropiat de suprafata solara (periheliu).

Apoi, luminozitatea cometei ISON a scazut cu rapiditate in urmatoarele doua ore.

"Cercetatorii cred ca ISON a incetat sa produca praf cu aproximativ trei ore inainte de periheliu, moment care a corespuns cu fragmentarea nucleului" si cu sfarsitul lui ISON, a detaliat Alex Young.

"Acela pare sa fi fost momentul in care cometa a fost distrusa de intensitatea radiatiilor si de gravitatia Soarelui. Cea mai mare parte din gheata sa, care tinea impreuna elementele nucleului, s-a topit. Fragmentarea a inceput probabil in momentul in care luminozitatea lui ISON se afla la punctul ei maximal".

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.