Structurile din creierele barbatilor si ale femeilor sunt conectate intre ele in moduri diferite, dar complementare, afirma autorii unui studiu realizat de cercetatorii americani, care pare sa confirme vechile stereotipuri despre aptitudinile si comportamentele specifice fiecaruia dintre sexe.

Studiul, constand intr-o serie de cercetari bazate pe scanarea creierului, a fost efectuat de cercetatorii americani si a fost publicat, luni, in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza AFP.

"Aceste harti ale conectivitatii cerebrale arata diferente frapante si, de asemenea, complementare in arhitectura creierului uman, care contribuie la furnizarea unei baze neuronale potentiale, explicand de ce barbatii exceleaza in anumite sarcini, iar femeile, in altele", a afirmat Ragini Verma, profesoara de radiologie la Facultatea de medicina a Universitatii din Pennsylvania, principala autoare a acestor studii publicate in PNAS, scrie MEDIAFAX.

Cercetarile, efectuate pe 949 de persoane sanatoase (521 femei si 428 barbati), cu varsta de 22 de ani, arata ca barbatii prezinta o mai mare conectivitate neuronala intre regiunea frontala a creierului, sediul coordonarii si al actiunii, si regiunea posterioara, unde se afla creierul mic, important pentru intuitie. Imaginile scanate au indicat, de asemenea, un numar mare de conexiuni in fiecare dintre emisferele cerebrale.

Aceasta conectivitate sugereaza ca creierul masculin este structurat pentru a facilita schimburile de informatii dintre centrul perceptiei si cel al actiunii, considera profesoara Ragini Verma.

In cazul femeilor, conexiunile leaga emisfera dreapta, sediul capacitatii de analiza si al tratarii informatiilor, de emisfera stanga, centrul intuitiei.

Cercetatoarea din Pennsylvania a precizat ca, in medie, barbatii sunt mai capabili sa invete si sa execute o singura sarcina, cum ar fi ciclismul, schiatul si navigatia. Femeile au, in schimb, o memorie superioara si o mai mare inteligenta sociala, care le fac mai apte pentru indeplinirea mai multor sarcini si identificarea solutiilor pentru un anumit grup.

Studii anterioare au aratat deja diferente dintre creierul masculin si cel feminin, dar autorii acestui studiu subliniaza ca aceasta conectivitate neuronala din regiunile cerebrale nu a mai fost pana acum legata de aptitudinile cognitive in cadrul unui grup atat de mare.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

"De asemenea, este frapant sa constatam modul in care creierul feminin si cel masculin sunt intr-adevar complementare", a precizat Ruben Gur, profesor de psihologie la Facultatea de medicina a Universitatii din Pennsylvania, unul dintre principalii coautori ai studiului.

"Hartile detaliate ale conectomului (setul tuturor conexiunilor neuronale, n.r.) din creier ne vor ajuta nu numai sa intelegem mai bine diferentele dintre modul in care gandesc barbatii si femeile, ci vor si explica mai bine cauzele tulburarilor neurologice, legate adeseori de sexul pacientului", a afirmat Ruben Gur.

Urmatoarele cercetari vor trebui sa identifice mai precis conexiunile neuronale specifice fiecarui sex in parte si care sunt comune amandurora.

Autorii nu au observat multe diferente de conectivitate cerebrale intre sexe la copiii cu varsta sub 13 ani. In schimb, diferentele erau mai pronuntate la adolescentii intre 14 si 17 ani, precum si la tinerii cu varsta peste 17 ani.

Citeste si:
Structurile comuniste din România. Au ajuns faimoase în lume
Structurile comuniste din...

Observatiile efectuate in cadrul acestui studiu corespund rezultatelor unor cercetari anterioare asupra comportamentului efectuate de Universitatea din Pennsylvania, care au pus in evidenta diferente pronuntate intre cele doua sexe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.