Racheta trimisa de India avand la bord o sonda programata sa calatoreasca spre Marte a parasit orbita terestra, duminica, incepandu-si astfel periculosul periplu spre planeta rosie, a anuntat Agentia spatiala indiana.

India doreste sa intre in istoria explorarii interplanetare devenind prima tara din Asia ale carei dispozitive vor ajunge pe Marte.

Racheta care a lansat sonda Mangalyaan (sau Mars Orbiter), de culoare aurie si de marimea unui automobil de mici dimensiuni, trebuie sa ajunga la destinatie in septembrie 2014, potrivit Organizatiei indiene pentru cercetari spatiale (ISRO).

"Racheta este pe drum si va ajunge pe Marte dupa o calatorie de 10 luni in jurul Soarelui", se precizeaza intr-un comunicat emis de ISRO.

Racheta indiana, care se deplaseaza cu o viteza de 32 kilometri pe secunda, este totusi prea putin puternica pentru aceasta misiune. Inginerii de la ISRO au avut ideea de a o face sa orbiteze in jurul Terrei timp de o luna dupa lansare, pentru a o face astfel sa castige o viteza suficient de mare pentru a scapa de gravitatia terestra, scrie MEDIAFAX.

De la decolarea ei de pe 5 noiembrie, sase manevre de aprindere a propulsoarelor au fost realizate cu succes.

Conceputa si fabricata intr-un timp record, si cu un buget redus, sonda indiana este inzestrata cu senzori care vor avea misiunea de a detecta prezenta metanului in atmosfera lui Marte, o prezenta care ar acredita ipoteza existentei unor forme de viata primitive pe aceasta planeta care a prezentat in trecutul ei conditii asemanatoare celor de pe Terra.

Misiunea martiana, demarata in 2012, a costat doar 4,5 miliarde de rupii (55 milioane euro) si a fost conceputa potrivit "jugaad", un principiu teoretic indian care consta in a gasi cea mai ieftina solutie posibila.

Mai multe tari au lansat deja misiuni spatiale spre Marte, in special Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia si China, dar unele dintre ele, precum Japonia si China, au esuat.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

India a avut si ea mai multe esecuri in domeniul spatial, precum explozia la decolarea unui lansator in 2010 si pierderea contactului cu sonda Chandrayaan in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.