Cometa ISON a supravietuit trecerii sale pe langa Soare, joi, si a fost denumita "cometa zombie" de catre astronomii americani, care considera ca acest corp ceresc neobisnuit "s-a intors dintre morti".

Soarta cometei ISON i-a ingrijorat pe astronomii care urmareau cu mare atentie trecerea acesteia la mica distanta de Soare in cursul zilei de joi. La doua ore dupa ce s-a apropiat la ceva mai mult de 1 milion de kilometri de suprafata astrului - o distanta considerata mica, intrucat ea este mai mica decat diametrul Soarelui -, ISON nu reaparuse inca in zona monitorizata de sondele spatiale Soho si Stereo, care filmeaza evenimentele petrecute in apropiere de Soare, scrie MEDIAFAX.

Trecerea cometei ISON pe langa Soare s-a produs cu o viteza uluitoare, care a atins 1,4 milioane de kilometri pe ora.

Concluziile initiale ale expertilor indicau faptul ca ISON, un bulgar urias de gheata si praf stelar, venit de la marginea Sistemului Solar, nu a supravietuit temperaturilor de cateva mii de grade Celsius in timpul apropierii de Soare si ca acest corp ceresc s-a dezintegrat.

Ar fi fost o soarta tragica, pe care anumiti astronomi au si prezis-o, dar care ar fi anulat orice sansa de a putea observa cometa pe cerul nocturn la inceputul lunii decembrie, cu ochiul liber in cel mai bun caz sau cu binoclul.

Vineri, insa, spre surpriza specialistilor, o pata stralucitoare si-a facut aparitia pe imaginile captate de sonda Soho, exact in locul in care era asteptata traiectoria cometei ISON.

"Nu mai vedeam decat o coada foarte mica, ce pare sa provina din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, putin cate putin, o condensare stralucitoare a reaparut pe imagini", a explicat Dominique Bockelée-Morvan, astronom si director de cercetare la Centrul National de Cercetari Stiintifice afiliat Observatorului din Paris.

Aceasta "condensare stralucitoare" reprezinta un semn care atesta faptul ca nucleul cometei - sau ceea ce a mai ramas din el - a redevenit activ si a reinceput sa emita gaze si praf, fiind incalzit de Soare.

Citeste si:
Cătălin Zmărăndescu, ultimele pregătiri pentru „Survivor România”!...
Cătălin Zmărăndescu,...

"Un filon stralucitor de material, care se indeparteaza de Soare, a aparut pe imaginile transmise de Solar and Heliospheric Observatory, operat de Agentia Spatiala Europeana si de NASA, in noaptea de joi spre vineri", se afirma intr-un comunicat postat, vineri, pe site-ul NASA, citat de agentia Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.