Un produs derivat al colesterolului are capacitatea de a alimenta cresterea tumorilor si de a contribui la raspandirea cancerului mamar, afirma autorii unui studiu publicat recent in revista Science.

Rezultatele studiului vin in sprijinul ideii ca administrarea de statine - utilizate pentru a scadea concentratia de colesterol - poate sa previna cancerul. Autorii sai explica, totodata, motivul pentru care obezitatea reprezinta un factor major de cancer.

Totusi, asociatiile care lupta contra cancerului au transmis un semnal de avertizare, spunand ca deocamdata este prea devreme pentru a-i indemna pe oameni sa ia statine. Obezitatea a fost asociata cu multe tipuri de cancer, inclusiv cu cancerul mamar, cancerul intestinal si cel uterin.

Grasimea persoanelor supraponderale poate sa duca la o sinteza exagerata de hormoni, precum estrogen, care stimuleaza cresterea celulelor tumorale. Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Duke din Statele Unite au aratat ca si colesterolul are acelasi efect.

Colesterolul este descompus in organism in 27HC (hidroxicolesterol), care poate sa mimeze estrogenul si sa declanseze acelasi efect ca acest hormon in anumite tesuturi, scrie MEDIAFAX.

Experimentele facute pe soareci au aratat ca o dieta bogata in grasimi duce la cresterea concentratiei de 27HC din sange si la aparitia unor tumori cu 30% mai mari decat la soarecii cu o dieta obisnuita.

Totodata, tumorile lor erau mai predispuse sa se raspandeasca in corp. In plus, tesuturile umane afectate de cancer mamar au crescut mai mult, in laborator, atunci cand erau hranite cu 27HC.

Cercetatorii considera ca descoperirea lor creste sansele ca metoda de scadere a concentratiei de colesterol sa fie folosita in viitor ca metoda de scadere a riscului de aparitie a cancerului mamar.

Statinele sunt luate deja de milioane de persoane care vor sa isi reduca riscul de maladii cardiace.

O dieta sanatoasa este o alta metoda pentru a reduce concentratia de colesterol din fluxul sangvin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.