Siliconul negru, o substanta hidrofuga descoperita intamplator in anii '90 si considerata un material semiconductor promitator pentru panourile solare, distruge bacteriile cu ajutorul unor ace minuscule, afirma cercetatorii australieni intr-un studiu publicat in revista Nature Communications.

Suprafata siliconului negru este acoperita cu ace minuscule de 500 de nanometri, care strapung peretii celulari ai oricaror bacterii ce vin in contact cu acestea, informeaza dailymail.co.uk., care precizeaza ca este prima oara cand se descopera ca un material hidrofug are asemenea proprietati.

Descoperirea acestui material a fost determinata de studierea unor specii de cicade, ale caror aripi distrugeau eficient bacteria Pseudomonas aeruginsoa, un agent patogen care infecteaza si organismul uman, putand chiar sa devina rezistent la antibiotice.

Echipa de cercetare, condusa de Elena Ivanova, de la Universitatea tehnologica Swinburne din Melbourne, a descoperit ca raspunsul nu se afla in substantele biochimice de pe aripi, ci in "nanotijele" cu ajutorul carora bacteriile erau taiate in fragmente minuscule.

Oamenii de stiinta au examinat ulterior nanostructurile prezente pe aripile anterioare translucide ale unei specii de libelule din Australia, cu corp rosu, Diplacodas bipunctata. Aripile libelulei, care au ace mai mici decat ale siliconului negru - cu o inaltime de 240 de nanometri - si materialul hidrofug au fost testate in laborator, unde s-a demonstrat ca au proprietati puternic antibacteriene, scrie MEDIAFAX.

Ambele suprafete, netede la atingere, au distrus doua tipuri de bacterii, precum si spori - invelisul protector care acopera anumite tipuri de germeni aflati in stare latenta.

In timpul primelor trei ore, au fost distruse 450.000 de celule bacteriene pe centimetru patrat, in fiecare minut.

Desi fabricarea siliconului negru este deocamdata costisitoare, exista numeroase alte optiuni pentru crearea unor suprafete care sa distruga bacteriile, au afirmat oamenii de stiinta australieni.

Citeste si:
Nu te abține niciodată din a strănuta. Ce ți se poate întâmpla
Nu te abține niciodată din a...

"Nanomaterialele antibacteriene sintetice care dau dovada de o eficienta similara (...) pot fi fabricate pe suprafete mari", au afirmat acestia in studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.