O noua forma de plictiseala, denumita plictiseala apatica, a fost identificata de o echipa de cercetatori din Germania, Statele Unite si Canada.

Pana in prezent, echipa de cercetatori identificase doar patru categorii principale: plictiseala indiferenta - definita printr-o stare de relaxare si neimplicare; plictiseala de calibrare, definita prin nesiguranta si receptivitate crescuta la schimbare; plictiseala de explorare, definita printr-o stare de neliniste si cautare a schimbarii, si plictiseala de reactanta, marcata de impulsul de a cauta alternative de iesire dintr-o anumita situatie, informeaza dailymail.co.uk.

Al cincilea tip de plictiseala, cea apatica, definita ca o stare generala de neajutorare, a fost descoperita in timp ce oamenii de stiinta studiau cele patru tipuri deja cunoscute.

Fiecare persoana tinde sa favorizeze o anumita forma de plictiseala, au constatat cercetatorii de la universitatile germane din München, Ulm si Konstanz, de la City University din New York si de la McGill University din Montreal.

Thomas Goetz, autorului studiului publicat in revista Motivation and Emotion, care a cercetat impactul plictiselii in viata cotidiana in ultimii sapte ani, a descoperit ca tipuri diferite de plictiseala provoaca reactii fizice si emotionale diferite, de la agitatie si anxietate pana la stare de calm si lipsa de concentrare.

Echipa de cercetare a studiat 143 de studenti si adolescenti care, intr-un interval de doua saptamani, au fost rugati sa completeze chestionare despre activitatile si experientele lor din timpul zilei.

Majoritatea oamenilor nu trec de la o forma de plictiseala la alta, ci sunt afectati de o forma dominanta, in functie de personalitatea fiecaruia. Din grupul persoanelor chestionate, 36% dintre acestea au manifestat plictiseala apatica, o proportie destul de ridicata, sustin cercetatorii, scrie mediafax.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Cercetatorii considera ca stabilirea tipului de plictiseala ce afecteaza fiecare persoana in parte ar putea oferi indicii utile cu privire la tratarea tulburarilor de atentie, a deprinderilor defectuoase de invatare si a esecului de a duce proiectele la bun sfarsit.

"Faptul de a experimenta un anumit tip de plictiseala se datoreaza in mare parte dispozitiilor specifice de personalitate. Rezultatele pun intr-o noua lumina discutiile referitoare la efectele pozitive sau negative ale plictiselii asupra invatarii si realizarii in viata", a declarat Thomas Goetz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.