Amerindienii nu au exclusiv origini asiatice, ci impart cateva gene si cu europenii, afirma autorii unui studiu realizat recent pe scheletul unui copil care a murit in urma cu 24.000 de ani, in apropiere de Lacul Baikal.

Cercetatorii au prelevat un esantion minuscul (0,15 grame) din scheletul acelui copil, ale carui ramasite pamantesti au fost descoperite in situl paleolitic Mal'ta din Siberia la sfarsitul anilor 1920. Oamenii de stiinta au reusit sa extraga suficient ADN pentru a analiza genomul, "cel mai vechi decriptat pana in prezent de la un om anatomic modern", au subliniat autorii studiului, publicat miercuri in revista britanica Nature.

Ei l-au comparat apoi cu genomul oamenilor actuali, in special cu cel al populatiilor amerindiene, a caror genealogie ramane foarte controversata, pentru a incerca sa elucideze misterul originilor acestora.

Teoria dominanta de aproape 100 de ani spune ca primii oameni care au pasit in America au fost triburi asiatice care au traversat Oceanul Pacific, trecand prin stramtoarea Bering, in urma unei glaciatiuni care a dus la scaderea nivelului marilor intre coastele siberiene si Alaska, scrie MEDIAFAX.

Insa, desi amerindienii par intr-adevar sa fie apropiati genetic de populatiile din Asia Orientala, alte indicii au venit sa puna sub semnul intrebarii aceasta teorie. Este vorba mai ales de cranii ce prezinta caracteristici incompatibile cu o morfologie asiatica, apartinand unor oameni care au trait in America cu mult inainte de sosirea europenilor dupa descoperirea "Lumii Noi" de Cristofor Columb.

ADN-ul mitocondrial al copilului siberian, transmis exclusiv pe linie materna, aproape a disparut in totalitate in zilele noastre, insa el era deosebit de frecvent (peste 80%) la vanatorii-culegatori europeni de la sfarsitul paleoliticului si din mezolitic.

In ceea ce priveste ADN-ul sau nuclear, transmis de tata prin cromozomul Y, el il precede pe cel al populatiilor occidentale actuale si se afla la baza celor mai multe triburi amerindiene, fara sa prezinte o asemanare puternica cu populatiile asiatice.

Citeste si:
Topul tarilor care pastreaza vii traditiile stramosilor
Cultura, comoara de...

"Estimam ca intre 14% si 38% dintre stramosii amerindienilor ar fi putut avea ca origine genetica" aceasta populatie siberiana din paleolitic, scriu autorii studiului, coordonati de Eske Willerslev, genetician la Muzeul de Istorie Naturala al Danemarcei.

Stramosii amerindienilor se desprinsesera deja probabil de cei ai asiaticilor atunci cand s-a produs aceasta incrucisare cu vanatorii-culegatori siberieni. Dar aceasta filiatie precede momentul in care populatiile amerindiene s-au diversificat in Lumea Noua, au precizat autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.