Un sos simplu de rosii, cu ulei de masline si ceapa, foarte popular in tarile mediteraneene, poate preveni infarctul si accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor spanioli.

"Sofrito", un sos de rosii gatit cu ulei de masline, ceapa si faina de porumb in regiunea mediteraneana, contine circa 40 de antioxidanti, care protejeaza de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari si de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declansarii multor boli grave, precum cele cardiace.

Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevitatii si al unei inimi sanatoase, sustin cercetatorii Universitatii din Barcelona, autorii noului studiu.

Acest sos de rosii este bogat in antioxidanti, denumiti polifenoli, care previn infarctul si atacul cerebral, iar beneficiile pentru sanatate ale ingredientelor deriva din faptul ca acestea sunt combinate in sosul mediteranean, in loc sa fie consumate separat.

Oamenii de stiinta spanioli au testat mai multe sosuri disponibile in supermarketuri, ce contin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masa, descoperind ca moleculele din ingredientele sosului contin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inima, printre care quercetina si carotenoizii.

"Sosurile cu proprietati antioxidante mai bune sunt cele care contin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferentele dintre mostrele de sofrito se datoreaza ingredientelor folosite - rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline - si concentratiilor diferite ale acestora", a spus cercetatoarea Rosa Lamuela.

"In primul rand, combinarea ingredientelor creeaza un efect sinergic, ceea ce inseamna un numar mai mare de polifenoli. In al doilea rand, sosul sofrito contine mai multi polifenoli decat rosiile sau sucul de rosii, deoarece usturoiul, uleiul si ceapa contin de asemenea polifenoli", a adaugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Studiul cercetatorilor spanioli a fost publicat in revista Food Chemistry, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.