Polul nord magnetic, localizat pentru prima data cu precizie de exploratorul britanic James Ross, in 1831, in Marele Nord Canadian, se afla in continua miscare, uneori cu oscilatii bruste, fara a se cunoaste exact motivele.

De-a lungul secolului al XIX-lea si pana in 1980, Polul nord magnetic se indrepta cu o viteza destul de redusa, de 10 kilometri pe an, in directia Siberiei, dar viteza s-a accelerat ulterior, ajungand la 60 de kilometri pe an in anii '90, pentru a se stabiliza in cele din urma.

Intre 1831 si 2007, Polul nord magnetic a parcurs aproape 2.000 de kilometri in directia nord-est.

Acest lucru se intampla deoarece campul magnetic terestru, care va fi masurat cu ajutorul a trei sateliti, in cadrul misiunii Swarm, este foarte variabil, atat in spatiu, cat si in timp. Acest camp magnetic s-a inversat chiar de cateva ori de-a lungul istoriei, in medie o data la 200.000 de ani, desi intr-un mod destul de imprevizibil, scrie MEDIAFAX.

In prezent, campul magnetic terestru este in plin proces de scadere - a pierdut aproximativ 6% din intensitate in ultimul secol -, dar ramane foarte ridicat fata de ceea ce se intampla inainte de o inversiune, fenomen care necesita mai multe mii de ani.

Spre deosebire de polii geografici, polii magnetici nord si sud - punctele de pe suprafata Terrei in care acest camp magnetic este vertical - nu sunt situati in pozitii diametral opuse ale globului terestru. Polul nord magnetic se afla, de fapt, la o latitudine de peste 85 de grade (in raport cu nordul geografic), in timp ce Polul sud magnetic este situat doar la 65 de grade latitudine sudica, in apropierea bazei franceze Dumont d'Urville in Antarctica.

Deoarece polii geografici sunt ficsi, este, prin urmare, necesar sa se corecteze directia indicata de o busola care este indreptata spre Polul nord magnetic al "declinatiei", adica unghiul format de cei doi poli. Acest unghi variaza nu numai in timp, ci si in functie de locul in care se afla, deoarece campul magnetic terestru nu este uniform.

Pentru orientarea cu ajutorul busolei - care nu se defecteaza niciodata, spre deosebire de un GPS sau de aparatura radio -, este nevoie de o harta destul de recenta. Datele colectate de satelitii Swarm vor fi folosite pentru actualizarea hartilor folosite in aviatie si in navigatie.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Agentia Spatiala Europeana (ESA) va lansa cei trei sateliti Swarm saptamana aceasta, cu scopul de a studia din spatiu campul magnetic terestru, un fenomen complex si fluctuant care a ramas putin cunoscut, la 2.000 de ani dupa inventarea busolei in China. Cu greutatea de 470 de kilograme fiecare, cei trei sateliti Swarm vor fi lansati vineri, 22 noiembrie, de o racheta Rockot, de la baza spatiala Plesetk din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.