Depresia ii face pe oameni sa devina mai batrani din punct de vedere biologic decat sunt in realitate, prin accelerarea procesului de imbatranire la nivelul celulelor, potrivit unui studiu recent.

Potrivit testelor de laborator, celulele arata din punct de vedere biologic mai batrane la persoanele care sufera de depresie severa sau care au suferit de aceasta afectiune in trecut.

Aceste diferente vizibile inregistrate de un parametru ce masoara varsta celulelor - lungimea telomerilor - nu ar putea fi explicata de alti factori, precum fumatul. Studiul, realizat pe un esantion de peste 2.000 de persoane, a fost publicat in revista Molecular Psychiatry.

Oamenii de stiinta stiau deja ca persoanele diagnosticate cu depresie severa prezinta un risc ridicat de aparitie a bolilor asociate procesului de imbatranire, precum cancerul, diabetul, obezitatea si maladiile cardiace, scrie MEDIAFAX.

Acestea sunt provocate, cel putin in parte, de anumite comportamente de viata considerate nesanatoase, precum abuzul de alcool si inactivitatea fizica. Insa oamenii de stiinta banuiau ca depresia are la randul ei propriul efect asupra celulelor din organism.

Pentru a analiza aceasta ipoteza, Josine Verhoeven, de la Centrul Medical Universitar din Olanda, alaturi de colegi americani, a recrutat 2.407 de persoane pentru acest studiu.

Peste o treime dintre voluntari erau diagnosticati cu depresie, 33% suferisera o depresie majora in trecut, iar ceilalti nu au fost niciodata deprimati. Voluntarii au oferit probe de sange pe care cercetatorii le-au analizat in laborator pentru a vedea daca acestea prezinta semne de imbatranire celulara.

Cercetatorii cautau o serie de modificari in structura unor entitati aflate in profunzimile celulelor, denumite telomeri.

Telomerii infasoara capetele cromozomilor care alcatuiesc ADN-ul. Functia lor este aceea de a stopa pierderile nedorite din acest cod genetic vital. Pe masura ce celulele se divid, telomerii devin tot mai scurti. Masurarea lungimii lor reprezinta o metoda de estimare a imbatranirii celulare.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

Persoanele care sunt sau care au fost deprimate prezentau telomeri mult mai scurti decat persoanele care nu au experimentat niciodata episoade de depresie. Aceste diferente au ramas chiar si dupa ce autorii studiului au eliminat din ecuatie diferentele de stil de viata, precum abuzul de alcool si fumatul.

Mai mult decat atat, voluntarii care prezentau cele mai severe forme de depresie cronica aveau cei mai scurti telomeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.