Un simplu test de sange ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de raspandire a cancerului de piele, care este greu de diagnosticat, conform cercetatorilor de la Universitatea Dundee din Scotia.

Cercetatorii scotieni afirma ca testul se bazeaza pe masurarea nivelurilor unei gene, TFP12, din ADN-ul sangelui. Aceeasi echipa de cercetare a identificat alt biomarker potential, NT5E, care pare a fi asociat cu raspandirea formelor agresive de melanom, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta, care si-au prezentat descoperirea saptamana aceasta, la conferinta Institutului national de cercetare a cancerului din Liverpool, sustin ca testul de sange ar putea fi o posibila tinta pentru dezvoltarea unor tratamente noi care sa distruga melanoamele, mai ales in cazul acelor forme de cancer care s-au extins la creier, plamani si alte organe, scrie MEDIAFAX.

"Utilizarea unui test de sange asigura baza pentru un mod simplu si precis de a descoperi gradul de raspandire a bolii (...) si poate duce la o diagnosticare mai rapida si la noi tratamente, pacientii si doctorii avand astfel o sansa mult mai mare de a invinge boala", declara Tim Crook, autor al studiului si oncolog consultant la Universitatea Dundee.

In prezent, peste 40% din pacientii bolnavi de cancer de piele traiesc cel putin zece ani de la depistarea maladiei, dar specialistii afirma ca mai sunt inca multe lucruri de facut pentru tratarea pacientilor cu forme de cancer care s-au raspandit la alte organe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.