Terapia cu celule stem poate aduce beneficii in neurologie, prin incetinirea evolutiei bolilor degenerative Alzheimer si Parkinson, cercetarile americane in domeniu fiind destul de avansate si promitatoare, a declarat presedintele Societatii Romane de Neurologie, prof. dr. Dafin Muresanu.

"Cercetatorii americani au un studiu avansat in privinta utilizarii celulelor stem, care a fost prezentat la Congresul Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei, desfasurat la Praga. Terapia cu celule stem poate aduce beneficii, dar nu prin inlocuirea completa a unor neuroni. Ceea ce ar putea sa faca este ca degenerarea sa fie mai lenta, adica rolul lor sa fie acela de a intarzia o boala degenerativa progresiva. Bolile degenerative omoara, zi de zi, zeci, sute de neuroni", a explicat profesorul Muresanu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit medicului Bogdan Popescu, sef al clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina din Bucuresti, pana acum nu a existat o metoda de a intarzia evolutia unei boli degenerative de tipul Alzheimer sau Parkinson.

"Acum, cu ajutorul celulelor stem injectate in maduva spinarii, s-ar putea incetinii evolutia bolilor, dar mai este mult de facut pana sa putem vorbi despre vindecarea bolilor degenerative", spune dr. Bogdan Popescu.

Bolile degenerative sunt cauzate de un cumul de factori, cercetatorii fiind interesati sa continue cercetarea creierului.

"Stim ca daca o leziune apare la nivelul creierului, acesta reactioneaza in mod predicitibil si constant. Mai intai, incearca sa reduca leziunea, iar asta inseamna neuroprotectie, in primele 24 de ore. Apoi, uzand aceleasi resurse, trece la regenerare. Aceste reactii ale creierului, bine intelese, ne fac sa intervenim mai bine in suferintele neurologice", a mai spus prof. dr. Dafin Muresanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.