Dintele fosilizat al unui ornitorinc urias, care se hranea cu broaste-testoase, a fost descoperit in Australia, declara oamenii de stiinta americani si australieni in Journal of Vertebrate Palaeontology.

Acest ornitorinc carnivor, care a trait cu 5 - 15 milioane de ani in urma si a fost numit "Obdurodon tharalkooschild", avea, ca si specia din prezent, un bot turtit ca un cioc de rata, blana groasa si labe asemanatoare cu cele ale unui castor.

Ornitorincul urias masura in jur de un metru, fiind de doua ori mai mare decat rudele sale contemporane.

Specia a fost identificata pornindu-se de la un molar descoperit de Rebecca Pian, doctoranda la Universitatea Columbia din New York, in situl fosilifer din Riversleigh, in statul australian Queensland, scrie MEDIAFAX.

"Descoperirea acestei noi specii a fost un soc pentru noi, deoarece, pana acum, fosilele pe care le aveam la dispozitie indicau faptul ca arborele genealogic al ornitorincilor era relativ liniar. Acum stim ca existau ramuri laterale ale acestui arbore, printre care cea a unei specii uriase", intr-o epoca in care se credea ca ornitorincii erau mult mai mici si nu aveau dinti, a precizat Michael Archer, de la Universitatea New South Wales.

Specia uriasa, care traia pe tarmul apelor din padurile ce impanzeau regiunea, se hranea cel mai probabil cu raci si alte crustacee, dar si cu mici nevertebrate, precum broaste si broaste-testoase, ale caror fosile au fost gasite in acelasi loc.

Ornitorincii, care se inmultesc prin oua, nu se mai gasesc in zilele noastre decat in estul Australiei. Cea mai veche fosila a speciei, datata cu 61 de milioane de ani in urma, a fost gasita in extremitatea meridionala a Americii de Sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.