Obezitatea este factorul cel mai semnificativ pentru o pubertate precoce la fete, care le afecteaza pe femeile albe mai devreme decat in trecut, potrivit autorilor unui studiu publicat luni in Statele Unite.

"Acest studiu sugereaza faptul ca pediatrii ar trebui sa redefineasca varstele pentru pubertatea precoce si cea tardiva la fete", a declarat medicul Frank Biro de la Spitalul pentru copii din Cincinnati (statul Ohio), coordonatorul studiului.

"O maturitate avansata la fete are implicatii clinice importante atat la nivel psihosocial cat si biologic", a adaugat el.

Fetele cu o maturizare precoce prezinta riscul de a se confrunta cu multiple probleme, precum lipsa de incredere in sine, depresie, esecul scolar si comportamente asociale, scrie MEDIAFAX.

O pubertate precoce creste totodata riscul de obezitate, de hipertensiune si de mai multe cancere, inclusiv cel mamar si cel ovarian.

Autorii au examinat 1.239 de fete in clinici din regiunea orasului San Francisco, din Cincinnati si din New York, pentru a determina inceputul pubertatii lor. Ei au monitorizat dezvoltarea bustului si impactul avut de acest fenomen asupra indicelui de masa corporala (IMC), in functie de rasa si origine etnica.

Participantele aveau, la debutul acestui studiu, varste cuprinse intre 6 si 8 ani la inceputul studiului si au fost monitorizate din 2004 pana in 2011.

Cercetatorii au folosit criterii stabilite de dezvoltare a pubertatii, printre care cele cinci stadii cunoscute de crestere a sanilor. Ei au constatat ca varstele de aparitie a pubertatii indicate de dezvoltarea sanilor variaza in functie de rasa, de IMC si de zona geografica.

La femeile albe, dezvoltarea sanilor incepe la varsta medie de 9,7 ani, mai devreme decat s-a observat in trecut. Fetitele de culoare sunt si mai precoce decat cele albe, intrucat cresterea sanilor debuteaza in cazul lor la varsta medie de 8,8 ani.

La hispanice, aceasta varsta este de 9,3 ani, iar la fetitele asiatice aceasta varsta este de 9,7 ani. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un IMC mai ridicat (corespunzator persoanelor supraponderale si obeze) reprezinta un indiciu mai puternic pentru pubertatea avansata decat varsta.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.