O analiza de sange simpla care poate detecta in timpul sarcinii daca fatul dezvolta sau nu sindromul Down urmeaza sa fie testata de Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie, informeaza bbc.co.uk.

In prezent, pentru a verifica daca fatul dezvolta sau nu sindromul Down, se ia in calcul varsta mamei, se efectueaza ecografii si se analizeaza markerii sangvini. In cazul femeilor cu risc crescut de a naste un copil care sa sufere de sindromul Down se efectueaza teste invazive - precum amniocenteza. Aceasta procedura implica utilizarea unui ac pentru a lua probe din celulele placentare sau din lichidul amniotic. Riscul ca o femeie sa sufere un avort spontan in timpul acestei interventii este de 1 la 100.

Prin urmare, noul test de sange ar putea reduce numarul de proceduri invazive si imbunati modul in care este detectata aceasta afectiune. Mai precis, noul test identifica fragmente mici de ADN din placenta si din lichidul amniotic in fluxul sangvin al mamei, transmite MEDIAFAX.

Sindromul Down este provocat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Testul poate verifica daca exista copii suplimentare ale acestui cromozom.

Despre rezultatele acestui test se crede ca sunt 99% corecte. Persoanele al caror test va da rezultate pozitive vor fi nevoite sa urmeze procedurile invazive pentru a confirma diagnosticul.

"Ar putea reduce semnificativ numarul de teste invazive si sa creasca gradul de detectare" a bolii, a spus Lyn Chitty, de la Great Ormond Street Hospital, care conduce testele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.