O planeta din lava, cu o masa si o densitate asemanatoare cu cea a Pamantului, a fost descoperita gravitand in jurul unei stele situate la 400 de ani-lumina distanta fata de Terra.

Planeta, denumita Kepler 78b, este alcatuita in cea mai mare parte din roci si fier, compozitie foarte asemanatoare cu cea a Pamantului, dar ceea ce i-a suprins pe astronomi a fost apropierea foarte mare de steaua-gazda - aproximativ de 100 de ori mai mica decat distanta dintre Pamant si Soare.

Conform teoriei celor doua echipe de astronomi, care si-au publicat observatiile in revista Nature, se estimeaza ca planeta are o rotatie sincrona in jurul stelei-gazda, ceea ce inseamna ca arata mereu aceeasi emisfera in jurul corpului fata de care se roteste. Temperaturile de pe "emisfera diurna" a planetei - adica emisfera care este expusa stelei-gazda - are o temperatura intre 2.000 si 8.000 de grade Celsius, care fac imposibila aparitia vreunei forme de viata, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca putem afirma cu certitudine ca suprafata de pe «emisfera diurna» este topita, a declarat Josh Winn, profesor asociat de fizica la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Nimeni nu a calculat daca «emisfera nocturna» se va topi (nu cunoastem temperatura emisferei nocturne), nici cat de departe stratul topit va patrunde in interiorul planetei", a adaugat profesorul Josh Winn.

Aceasta planeta geamana a Pamantului apartine unei clase noi de planete "cu perioada de rotatie ultrarapida", identificate recent de telescopul spatial Kepler, in prezent nefunctional. Toate aceste planete nou descoperite au o miscare de revolutie sub 12 ore.

Dar conform teoriilor curente despre formarea noii planete, Kepler 78b nu s-ar fi putut forma atat de aproape de steaua-gazda, nici nu ar fi avut cum sa se deplaseze in apropierea acesteia.

"Kepler 78b va pieri in interiorul stelei foarte curand, din punct de vedere astronomic. Nu a avut cum sa se formeze acolo deoarece o planeta nu se poate forma in jurul unei stele. Nu ar fi avut cum sa se formeze la o distanta mai mare si sa migreze spre interior, pentru ca altfel ar fi migrat complet in interiorul stelei. Aceasta planeta este o enigma", afirma Dimitar Sasselov, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian, unul dintre autorii articolului din revista Nature.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.