Saguin, o specie de maimute mici din America de Sud, cu smocuri de par la urechi, "vorbeste" intr-un mod asemanator cu cel al oamenilor, asteptand ca interlocutorul sa termine ce are de spus inainte de a continua o conversatie, au constatat oamenii de stiinta americani, potrivit bbc.co.uk.

Cercetatorii au inregistrat sunetele maimutelor in timp ce strigau unele la altele, din spatele unei cortine. Fiecare animal striga, dupa care astepta ca celalalt sa raspunda, inainte de a striga din nou. Rezultatele sugereaza "un traseu evolutiv alternativ" pentru modul de conversatie al oamenilor.

Sa astepti ca interlocutorul sa termine ce are de zis inainte de a-i raspunde este esential pentru ca schimbul de informatii sa fie unul corect si pare un fapt banal in conversatia umana. Cu toate acestea, la originea acestei actiuni nu par sa stea cele mai apropiate "rude" primate ale oamenilor - cimpanzeii.

Potrivit MEDIAFAX, cimpanzeii nu sunt foarte vocali si tind sa foloseasca gesturi pentru a comunica. Deci este unanim acceptat ca aceste gesturi reprezinta fundatia pentru cooperarea intrinseca in comunicarea umana.

Dar, doctorul Asif Ghazanfar, de la Princeton University, a cautat dovezi ale unui traseu vocal pentru aceasta cooperare, analizand schimburile vocale la saguin. Acesta a explicat ca a ales aceasta specie de maimuta, intrucat este foarte vocala spre deosebire de cimpanzei.

Ghazanfar a precizat ca aceste maimute au doua caracteristici de baza, care se regasesc si la oameni. "Sunt animale cooperante, astfel ca se ajuta reciproc de ingrijirea puilor lor. Aceasta este o caracteristica importanta, pentru ca duce la o sociabilitate mai buna, ceea ce inseamna ca animalele, la fel ca oamenii, au comportamente care aduc beneficii celor din jur", a mai spus Ghazanfar.

Daniel Takahashi, cel care a condus cercetarea, a inregistrat maimutele strigandu-se unele pe altele din colturi opuse ale camerei. Animalele erau separate de o cortina, astfel ca se puteau auzi, insa nu se puteau vedea. Inregistrarile au aratat ca maimutele au asteptat cam cinci secunde dupa ce interlocutorul a terminat de vorbit pentru a raspunde, ceea ce inseamna ca urmeaza "regulile nescrise ale etichetelor conversationale".

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Asif Ghazanfar a explicat ca exista doua idei pentru care animalele urmeaza aceste reguli. "Una dintre ele este aceea ca daca esti in afara campului vizual al membrilor grupului si vrei sa stabilesti o legatura cu altul, tot ce stii este ca vei stabili o legatura doar daca raspunsul lui este conditionat de al tau", a explicat Asif Ghazanfar. "Si o alta ipoteza este ca aceste apeluri dintre ei ar putea avea un continut informational", a mai spus Asif Ghazanfar.

Ghazanfar a mai spus ca schimburile conversationale dintre oameni ar putea sa fi evoluat printr-un traseu similar - desi pe o latura paralela a arborelui evolutiv.

Echipa de cercetatori spera sa descopere mai multe despre conversatia umana si de ce uneori aceasta esueaza. "Investigam in prezent cum experientele din primele stadii de viata la saguin - inclusiv cele din uter si chiar si interactiunile vocale dintre parinte si copil - pot face lumina in ceea ce este gresit in tulburarile de comunicare la oameni", a spus Ghazanfar.

Citeste si:
Andreea Bălan a răspuns acuzațiilor fanilor America Express: „Astea...
Andreea Bălan a răspuns...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.