Un test care analizeaza o serie de proteine din sange, capabil sa distinga in peste 90% din cazuri nodulii pulmonari benigni de cei cancerosi, a fost conceput de un laborator de cercetare din Statele Unite.

Aceasta tehnica, pusa la punct de laboratorul Indi (Integrated Diagnostics), se bazeaza printre altele pe bioinformatica, o tehnica de analiza simultana a milioanelor de combinatii intre cei 371 markeri potentiali ai cancerului pulmonar.

Cand acel grup de proteine este detectat, concentratia lor permite medicilor sa afle daca o mica leziune din plaman (pana la trei centimetri) este benigna sau maligna, in peste 90% din cazuri. Oamenii de stiinta au analizat esantioane de plasma sangvina care proveneau de la 143 de pacienti cu un nodul benign sau cu o tumoare in primele stadii de dezvoltare si inca tratabila, au explicat autorii acestui studiu publicat in revista Science Translational Medicine.

"Acest studiu sugereaza faptul ca noua tehnologie este capabila sa detecteze semnatura moleculara a cancerului pulmonar masurand prezenta multiplelor proteine din sangele pacientului", a declarat Paul Kearney, cercetator la Indi si principalul autor al studiului.

Acele proteine sunt asociate cu mai multe mecanisme de dezvoltare a cancerului, precum cresterea si proliferarea celulelor, inflamatiile pulmonare si oxidarea celulara, scrie MEDIAFAX.

"Medicilor le este adeseori foarte greu sa decida ce trebuie sa faca dupa ce au descoperit un nodul in plamanul unui pacient, intrucat este foarte greu sa stii daca acea leziune prezinta sau nu prezinta riscul de a fi canceroasa", a declarat pneumologul Kenneth Fang, coordonatorul diviziei medicale de la Indi, coautor al studiului.

"Tinand cont de faptul ca medicii oncologi recurg in mod frecvent la biopsie sau la o interventie chirurgicala care comporta riscuri pentru a determina natura leziunii, exista nevoia unei metode de diagnosticare care sa permita evitarea acestor proceduri", a adaugat Kenneth Fang.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

O versiune a testului va fi comercializata la sfarsitul acestui an, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei Indi, care isi are sediul general la Seattle.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.