Un fragment de 570 de kilograme desprins din meteoritul care a explodat deasupra orasului Celiabinsk, in luna februarie, a fost recuperat de o echipa de scafandri dintr-un lac din Rusia.

Fragmentul a cazut in Lacul Cerbakul din centrul Rusiei, pe 15 februarie, facand o gaura cu un diametru de sase metri in gheata de la suprafata lacului. Oamenii de stiinta considera ca aceasta roca reprezinta cel mai mare fragment din meteoritul de la Celiabinsk care a fost descoperit pana in prezent, scrie MEDIAFAX.

Meteoritul, cu un diametru de 17 metri si o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea in atmosfera, a explodat deasupra Muntilor Ural cu o forta de 33 de ori mai mare decat aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocand pagube materiale semnificative in Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lasat in urma peste 1.400 de raniti, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate.

O inregistrare video arata eforturile depuse de scafandrii rusi pentru a scoate la suprafata acest fragment de meteorit cu o lungime de 1,5 metri, dupa ce l-au infasurat intr-un material special si l-au plasat pe o folie metalica cand acesta se afla inca in apa.

Fragmentul a fost apoi tractat spre mal si plasat pe o platforma pentru a fi cantarit, insa operatiunea nu a fost lipsita de peripetii.

Roca s-a sparat in cel putin trei bucati mari in timp ce era ridicata la suprafata cu ajutorul unui sistem de parghii si franghii. Apoi, cantarul s-a defectat, imediat dupa ce a indicat greutatea de 570 de kilograme. Misiunea scafandrilor a fost la randul ei ingreunata de faptul ca fragmentul se afla la o adancime de 13 metri, nu de 6-8 metri cum se credea initial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.