Adultii sanatosi nu trebuie sa ia suplimente alimentare cu vitamina D, se arata intr-un studiu publicat in revista The Lancet, in care se sustine ca acestea nu au niciun efect in prevenirea scaderii densitatii osoase, un simptom al osteoporozei.

Pe de alta parte, expertii afirma ca, in cazul unui deficit de vitamina D in organism, oamenii ar trebui sa ia suplimente alimentare care contin aceasta substanta.

Autorii noii cercetari, specialistii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, au analizat 23 de studii pe acest subiect, la care au participat peste 4.000 de adulti sanatosi, din mai multe tari, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Finlanda si Norvegia.

Suplimentele alimentare au fost administrate participantilor la studiu pe o perioada de doi ani, fara sa se descopere vreun efect direct al vitaminei D asupra densitatii osoase, scrie MEDIAFAX.

Densitatea osoasa masoara cantitatea de substante minerale din oase, de care depinde taria acestora, si este adesea considerata un indicator al riscului de osteoporoza, asociat cu riscul de fracturi.

Cu toate ca rezultatele nu au identificat vreun beneficiu al administrarii suplimentelor cu vitamina D, acestea au evidentiat o crestere redusa, dar statistic relevanta, a densitatii osoase la nivelul colului femural, langa incheietura coapsei.

Potrivit profesorului Ian Reid, de la Universitatea din Auckland, care a condus studiul, adultii sanatosi nu trebuie sa ia suplimente alimentare cu vitamina D.

Profesorul Laura Tripkovic, cercetatoare la Departamentul de Stiinte ale nutritiei la Universitatea Surrey, a declarat ca "vitamina D nu influenteaza direct osteoporoza, dat fiind ca exista alti factori de risc responsabili, precum genele, alimentatia si mediul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.