Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoaca organismului, intrucat protejeaza vasele de sange, anunta cercetatorii spanioli intr-un nou studiu.

Un supliment alimentar obtinut din aceste fructe ajuta la mentinerea sanatatii vaselor sangvine, un pas esential in evitarea infarctului si a accidentelor vasculare cerebrale.

Cercetatorii spanioli au analizat efectele unei pastile care contine substante chimice din rodie, numite polifenoli, asupra circulatiei sangvine a porcilor. Pentru acest experiment au fost alesi porcii, intrucat sistemul lor cardiovascular este asemanator cu cel al oamenilor.

Consumul alimentelor grase a deteriorat vasele de sange ale porcilor, in special, endoteliul - componenta importanta a peretelui vascular. Endoteliul este important, intrucat elibereaza substante care controleaza expansiunea si contractia vaselor de sange. Deteriorarea endoteliului poate reprezenta primul pas in dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce inseamna rigidizarea arterelor, care poate duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Vasele de sange ale porcilor hraniti cu alimente grase au fost mai putin elastice. De asemenea, animalele au prezentat semne ale unor probleme cardiace. O doza dintr-un supliment cu extract de rodie care contine 200 de miligrame de polifenoli numiti punicalagini a anulat multe dintre aceste efecte, scrie MEDIAFAX.

"O dieta cu polifenoli din rodie poate ajuta la prevenirea si intarzierea disfunctiei endoteliale, care reprezinta unul dintre primele semne ale aterosclerozei si accidentului vascular cerebral", a declarat cercetatorul Lina Badimon, de la Institutul Catalan de Stiinte Cardiovasculare din Spania.

Studii anterioare au aratat ca sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonului de stres pe care corpul il produce. De asemenea, un pahar de suc din rodii consumat zilnic ajuta la imbunatatirea fluxului de sange la nivelul inimii in cazul unei treimi dintre persoanele ale caror artere au fost acoperite de colesterol.

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Fiind unul dintre cele mai vechi fructe cultivate, rodia a reprezentat un simbol al fertilitatii, mortii si eternitatii. Multi oameni sunt de parere ca fructul interzis din gradina Edenului a fost o rodie si nu un mar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.