Oamenii de stiinta din Statele Unite au identificat un compus in radacina de lemn-dulce care incetineste evolutia cancerului de piele si ar putea conduce la crearea unui nou medicament.

Radacina de lemn-dulce contine un compus, glicirizina, despre care s-a crezut ca ar putea fi folosita la crearea unui medicament care sa lupte impotriva formelor agresive de cancer al pielii. Insa tentativele de sintetizare a glicirizinei au fost pana acum impiedicate de faptul ca ingerarea pe termen lung a acestei substante poate cauza hipertensiune arteriala si chiar edem cerebral.

Un studiu efectuat de cercetatorii scotieni a aratat ca femeile insarcinate care consumau peste 100 de grame de lemn-dulce pe saptamana au nascut copii ce au obtinut scoruri mai mici la testele de inteligenta scolare, din cauza compusului glicirizina.

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit in radacina de lemn-dulce un nou ingredient, Izoanguston A, care prezinta aceleasi beneficii in ceea ce priveste tratarea cancerului de piele, fara efectele secundare periculoase.

Melanomul malign este a treia cea mai frecventa forma de cancer si afecteaza mai ales persoane cu varste cuprinse intre 15 si 39 de ani. Supraexpunerea la razele soarelui este principalul factor de risc, iar incidenta acestei maladii a crescut cu 24% de la mijlocul anilor '90.

Recent, oamenii de stiinta au extras compusul Izoanguston A din radacina de lemn-dulce si l-au aplicat pe celulele canceroase in laborator. Compusul a incetinit rata de reproducere a celulelor, blocand eliberarea unor proteine care le ajutau sa se inmulteasca. Extractul din radacina de lemn-dulce a avut acelasi efect cand a fost administrat cobailor cu cancer de piele, scrie MEDIAFAX.

Din lemn-dulce se obtine un balsam folosit de multa vreme pentru tratarea herpesului.

"Radacina de lemn-dulce are proprietati antiinflamatoare si anticancerigene cunoscute. Am descoperit ca Izoanguston A inhiba proliferarea melanoamelor si pune bazele crearii unui nou medicament", au concluzionat oamenii de stiinta americani, in studiul lor publicat in revista Cancer Prevention Research.

Citeste si:
Miss Universe 1993, Dayanara Torres, diagnosticata cu cancer de...
Miss Universe 1993, Dayanara...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.