Altitudinea Mont Blanc, cel mai inalt varf din Europa occidentala, a fost revizuita la 4.810,02 metri, cu 42 de centimetri mai putin decat aratau masuratorile in 2011, a anuntat, joi, Institutul national francez de informatii geografice si forestiere.

Pe 14 septembrie, specialistii francezi spuneau ca muntele are o inaltime de 4.810,06 metri, dupa o expeditie efectuata pe cel mai inalt varf al Alpilor. Insa, dupa incheierea masuratorilor, institutul a anuntat ca a determinat cu precizie altitudinea Mont Blanc, la 4.810,02 metri.

Masuratorile au fost realizate pe baza datelor oferite de cateva zeci de statii GPS ale institutului, situate la cel putin 200 de kilometri de Mont Blanc, dar si a informatiilor extrem de precise furnizate de satelitii GPS. Specialistii institutului au avut la dispozitie si un program computerizat complex dezvoltat de Universitatea din Berna (Elvetia), care permite masuratori foarte precise, de ordinul centimetrilor, in orice circumstante.

Altitudinea Mont Blanc, situat intre Franta si Italia, este masurata o data la doi ani, din 2001, de experti-geometri din Haute-Savoie, departamentul francez in care se afla varful. In 2011, specialistii spuneau ca muntele are o altitudine de 4.810,44 metri, scrie MEDIAFAX.

Altitudinea celui mai inalt varf al Alpilor variaza din cauza conditiilor meteorologice - vanturi si precipitatii. Cu cat precipitatiile sunt mai abundente, iar viteza vantului mai slaba, cu atat gheturile se acumuleaza, iar stratul glaciar care acopera varful stancos (cu o inaltime de 4.792 de metri) creste in grosime. Altitudinea Mont Blanc a variat astfel de la 4.808 metri, in 2003, la 4.811 metri, in 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.