Desi in privinta apei se presupune in mod normal ca poate fi consumata in orice cantitate si in orice conditii fara sa dauneze in vreun fel organismului, exista mai multe riscuri ale apei asupra sanatatii de care nu suntem tot timpul constienti.

Bisfenol A

Aceasta substanta chimica, in general cunoscuta sub prescurtarea BPA, care se gaseste in unele sticle din plastic, se poate scurge in mancaruri si bauturi, ridicand riscuri de sanatate in special in cazul sugarilor si al copiilor, potrivit Institutului britanic de stiinte ale sanatatii si mediului, screie huffingtonpost.co.uk.

Desi exista apa comercializata si in sticle fara BPA, unii experti avertizeaza ca si acest tip de sticle poate elibera chimicale nedorite in apa, in cazul expunerii la soare, la microunde sau in cazul contactului cu masinile de spalat vase.

Folosirea aceleiasi sticle fara sa fie spalata

O sticla refolosibila este o alternativa rentabila si ecologica la recipientele de unica folosinta, cu conditia sa fie pastrata curata. Bacteriile prefera locurile cu o caldura si umiditate ridicate, deci o sticla aproape goala careia i-ai pus capacul peste noapte si pe care o umpli a doua zi cu apa va fi un mediu imbietor pentru bacterii. Solutia ar fi spalarea regulata a sticlei cu apa fierbinte si sapun.

Indulcitorii

Atunci cand vrem sa aromam apa, este recomandat sa ne ferim de produse cu asa-zisii indulcitori naturali, pe care sa le inlocuim cu o felie de lamaie proaspata, scrie mediafax.

Consumul exagerat de apa

Desi poate parea greu de crezut, prea multa apa poate ridica riscuri de sanatate. Un exemplu este hiponatremia, care apare atunci cand nivelurile de sodiu din organism scad foarte mult, iar celulele incep sa se umfle. Netratata, hiponatremia poate duce la convulsii si coma. Astfel de cazuri apar, intr-adevar, foarte rar si doar cand bem doze foarte mari pentru a compensa pauze mari de hidratare. De aceea atletii de maraton, care se rehidrateaza, sunt printre cei care sufera in mod normal de hiponatremie. Un sfat simplu pe care trebuie sa-l avem in vedere este sa nu bem niciodata pana la punctul in care ne simtim plini doar de la apa.

Citeste si:
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic
Ce cantitate de apă trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.