O noua analiza genetica publicata miercuri pune sub semnul intrebarii autenticitatea a doua relicve atribuite anterior unor regi ai Frantei - sangele uscat al regelui Louis al XVI-lea si celebrul cap mumificat al regelui Henric al IV-lea.

Studiul, publicat in revista European Journal of Human Genetics, are la baza o analiza ADN realizata pe trei descendenti in viata ai casei de Bourbon care il au ca stramos comun pe Louis al XIII-lea, fiul lui Henric al IV-lea.

Echipa coordonata de geneticianul belgian Jean-Jacques Cassiman, de la Universitatea Louvain, si de istoricul francez Philippe Delorme a stabilit ca cei trei urmasi ai casei de Bourbon "au acelasi cromozom Y (transmis pe linie paterna)".

Insa acel cromozom Y, considerat de Philippe Delorme un "cromozom autentic al Bourbonilor", nu a fost regasit in profilurile genetice ale celor doua relicve atribuite lui Louis al XVI-lea (ghilotinat pe 21 ianuarie 1793) si lui Henric al IV-lea (asasinat pe 14 mai 1610).

"Acesta nu este sangele lui Louis al XVI-lea", a declarat Jean-Jacques Cassiman, adaugand ca ADN-ul prelevat din capul mumificat nu putea nici el sa apartina fostului rege Henric al IV-lea.

Intr-o a doua analiza, efectuata de aceasta data pe ADN-ul mitocondrial (transmis pe linie materna), profesorul Cassiman a aratat ca nu este posibil ca ADN-ul extras din capul mumificat sa provina de la Henric al IV-lea, scrie MEDIAFAX.

Descoperit in 2008, dupa mai multe secole de peregrinari, capul a fost autentificat ca fiind cel al regelui Henric al IV-lea in 2010, de o echipa de 20 de specialisti condusa de medicul legist si antropologul Philippe Charlier, pe baza unor comparatii stiintifice si istorice, contestate punctual de Philippe Delorme.

La sfarsitul anului 2012, Philippe Charlier a publicat, alaturi de un expert spaniol in paleogenetica, in revista Forensic Science International, un profil genetic comun intre capul mumificat si sangele uscat provenind de pe o batista care ar fi fost inmuiata in sangele regal in ziua in care Louis al XVI-lea a fost ghilotinat, pe 21 ianuarie 1793. Pentru echipa franco-spaniola, concordanta genetica intre cele doua relicve valida faptul ca ele apartin celor doi regi ai Frantei, separati de sapte generatii.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.