O substanta fabricata la inceputul anilor '70 de industria farmaceutica pentru un medicament de sinteza, Tramadol, a fost descoperita de curand in stare naturala, in Africa subsahariana.

Este una dintre acele povesti frumoase care reunesc toate "ingredientele" succesului: cercetari stiintifice de top, medicina traditionala africana, colaborari umane si o descoperire stiintifica surprinzatoare.

Totul a inceput atunci cand un tanar student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de stiinte neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atentia asupra virtutilor unui mic arbust din Africa subsahariana, denumit piersic african, care poate ajunge la o inaltime de 4-6 metri. In medicina traditionala, mai ales in Camerun, aceasta planta este folosita in tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febra, malarie si durere.

Oamenii de stiinta banuiau ca arbustul contine concentratii ridicate de alcaloizi. Colaborand cu departamentul de farmachimie moleculara (CNRS/ Université de Grenoble) si cu Universitatea Buea din capitala regiunii sud-vest din Camerun, Michel De Waard si colegii sai au decis sa identifice acei alcaloizi. Rezultatele studiului lor au fost publicate in revista Angewandte Chemie, scrie mediafax.

Ei au testat astfel toate partile plantei - frunze, trunchi si radacini - si au avut succes. Au reusit sa izoleze compusul responsabil cu presupusele efecte antidurere ale arborelui, pornind de la un extract din radacina. "Cel mai surprinzator pentru noi a fost sa constatam ca acea molecula nu ne era necunoscuta. Era identica cu Tramadol, un medicament de sinteza, pus la punct in anii '70 si folosit in mod frecvent in tratarea durerilor", a declarat Michel De Waard.

"Medicamentul este utilizat in lumea intreaga, intrucat efectele sale secundare, mai ales dependenta, sunt mai putin pronuntate decat cele ale morfinei din care deriva", a explicat acesta.

Tramadolul este intr-adevar o forma sintetica simplificata a morfinei. Potrivit oamenilor de stiinta, este pentru prima data cand un medicament de sinteza creat de industria farmaceutica este descoperit intr-o concentratie ridicata intr-o sursa naturala. Intr-adevar, din punct de vedere cantitativ, concentratia de tramadol din extrasul de radacina uscata de par african este foarte ridicata in substanta activa (intre 0,4% si 3,9%). "Cu 20 de grame de planta, obtinem o pastila de Tramadol", a explicat Michel De Waard.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.