Consumul moderat de alcool imbunatateste memoria si capacitatea de invatare, astfel ca un pahar cu vin in fiecare zi ar putea reprezenta cheia pentru a avea mintea limpede la o varsta inaintata, potrivit unui studiu recent.

Studiul, publicat in revista Alcohol And Alcoholism, a aratat ca in cazul persoanelor care au gena APOE e4, capacitatea de invatare si memorie sufera un declin, in timp ce consumul moderat de alcool a fost asociat cu o crestere a capacitatii de invatare si memorie in randul persoanelor care nu au gena APOE e4.

Cercetatorii au precizat ca sunt "cateva mecanisme" care pot explica relatia dintre alcool si capacitatea de a gandi clar. Printre acestea se numara proprietatile antiinflamatorii ale alcoolului si faptul ca un consum moderat de alcool protejeaza impotriva dementei, accidentului vascular cerebral, bolilor coronariene si diabetului de tip 2.

Studiul, realizat de universitatile din Kentucky si Maryland, a aratat ca gena APOE e4 este recunoscuta ca fiind un factor de risc pentru Alzheimer si este asociata cu slaba capacitate cognitiva in randul persoanelor care nu sufera de dementa.

Studiul a analizat 619 pensionari din Statele Unite ale Americii, cu varste cuprinse intre 69 si 92 de ani. Acestia au facut parte dintr-un proces indelungat de monitorizare care a inceput in 1948. Astfel, obiceiurile lor in ceea ce priveste consumul de alcool si functiile cognitive au fost monitorizate din timpul varstei mijlocii si pana in prezent, scrie mediafax.

Cercetatorii au descoperit ca efectele alcoolului asupra organismului au fost determinate de existenta sau nu a variantei e4 a genei APOE, care ajuta la reglarea nivelului de colesterol din corp. Dintre cei 22% care au fost descoperiti ca aveau gena respectiva, persoanele care nu consumau alcool s-au descurcat mai bine la testele care analizau nivelul functiei cerebrale. Pentru cei 78% dintre cei care nu aveau e4, aceia carora le placea alcoolul au manifestat abilitati de memorie si de invatare mai bune decat cei care nu consumau alcool. Efectul a fost mai bun pentru cei care consumau intre sapte si 14 bauturi pe saptamana.

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.