Responsabilitatea omului in favorizarea incalzirii climatice este mai evidenta ca oricand, iar temperatura medie a Pamantului va creste cu 0,3 pana la 4,8 grade Celsius pana in 2100, estimeaza expertii din cadrul GIEC in noul lor raport adoptat vineri la Stockholm.

Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climatului (GIEC) si-a revizuit in crestere estimarile privind cresterea nivelului marii, care ar urma sa fie intre 26 si 82 de centimetri pana in 2100, potrivit noului raport.

Potrivit GIEC, de-acum este "extrem de probabil" ca influenta umana sa fie principala cauza a incalzirii observate incepand cu jumatatea secolului XX, ceea ce echivaleaza cu o certitudine de 95% in terminologia foarte precisa a raportului de aproximativ treizeci de pagini, sinteza a mii de studii stiintifice. In ultimul sau raport, in 2007, aceasta certitudine era de 90%.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intr-o declaratie video difuzata in timpul unei conferinte de presa, a salutat activitatea GIEC pentru "evaluarea sa frecventa si impartiala" privind schimbarile climatice, scrie MEDIAFAX.

"Acest nou raport va fi esential pentru guvernele care lucreaza la realizarea unui acord ambitios si constrangator din punct de vedere legal asupra schimbarilor climatice in 2015", a declarat el.

Referitor la amploarea posibila a incalzirii globale pana la sfarsitul secolului, GIEC a retinut patru scenarii posibile, insa nu s-a pronuntat cu privire la probabilitatea fiecaruia dintre ele.

Astfel, GIEC estimeaza ca Terra se va incalzi probabil cu 0,3 grade Celsius, in cel mai optimist caz, si 4,8 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol in raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005. Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantitatile de gaze cu efect de sera ce vor fi emise in atmosfera in urmatorii ani. Pamantul s-a incalzit deja cu aproximativ 0,8 grade Celsius fata de epoca preindustriala.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite mentinerea cresterii temperaturilor la 2 grade Celsius in raport cu epoca preindustriala, obiectiv pe care comunitatea internationala si l-a asumat.

"Limitarea schimbarii climatice va necesita reduceri substantiale si durabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera", a insistat, citat intr-un comunicat, Thomas Stocker, vicepresedintele grupului GIEC.

In privinta cresterii nivelului marii, una dintre consecintele majore ale incalzirii globale, GIEC a revizuit in crestere estimarile, oamenii de stiinta considerand de-acum ca poate urca intre 26 si 82 de centimetri pana in 2100, fata de 18-59 de centimetri in raportul din 2007, astfel incat climatologii iau in calcul accelerarea topirii ghetarilor in Groenlanda si in Antarctica, un fenomen mai putin cercetat in urma cu sase ani.

Citeste si:
Vaccinul antigripal. Care sunt simptomele și când este recomandat...
Vaccinul antigripal. Care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.