Solul planetei Marte contine aproximativ 2% apa, iar aceasta descoperire deschide noi perspective pentru o viitoare misiune de explorare a "planetei rosii" cu echipaj uman la bord, potrivit unui studiu realizat pe un esantion prelevat de roverul american Curiosity.

"Unul dintre rezultatele cele mai spectaculoase ale studiului realizat pe primul esantion analizat de Curiosity se refera la procentajul ridicat de apa din solul martian, care este de aproximativ 2%", a declarat Laurie Leshin, cercetatoare la Rensselaer Polytechnic Institute, din statul american New York, coautoare a acestui studiu publicat joi in revista americana Science.

Esantionul - care a fost incalzit pana la temperatura de 835 de grade Celsius - a degajat procente semnificative de dioxid de carbon (CO2), de oxigen si de compusi de sulf, insa apa a fost elementul gazos cel mai abundent, a subliniat cercetatoarea americana.

Viitorii astronauti ar putea extrage aproximativ un litru de apa dintr-o cantitate de 0,03 metri cubi din acel nisip martian, iar "asta inseamna destul de mult", spune Laurie Leshin.

"Pana acum, Marte era vazuta - in afara regiunilor sale polare - ca un desert si, desi este vorba de o proportie de apa considerabil mai mica decat aceea descoperita intr-un esantion de sol terestru, este o cantitate substantiala si reprezinta o resursa importanta" pentru viitorii exploratori ai "planetei rosii", a explicat ea.

"Aceasta apa se gaseste aproape peste tot pe planeta Marte in solul de suprafata, sub picioarele voastre, daca ati fi un astronaut. Este suficient sa incalzesti putin solul pentru a obtine apa", a dezvauit cercetatoarea americana, scrie MEDIAFAX.

"Marte este acoperita cu un fel de strat de nisip care este un amestec si care se deplaseaza pe intreaga planeta din cauza frecventelor furtuni de praf, iar, din acest motiv, un esantion din acest sol contine o colectie microscopica din toate rocile martiene si ne ajuta sa ne facem o idee buna despre suprafata martiana in ansamblul ei", a mai spus aceasta.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Apa exista din abundenta pe Marte sub forma de gheata in regiunile polare. In 2003, sonda europeana Mars Express, aflata pe orbita acestei planete, a confirmat prezenta apei inghetate in calota polara sudica. La putin timp dupa aceea, aceeasi sonda a descoperit prezenta unui strat de permafrost in jurul polului nord, care se intinde pe o suprafata de cateva sute de kilometri patrati.

Pe langa analiza gazelor din solul martian, alte patru analize efectuate cu alte instrumente de la bordul robotului Curiosity au fost publicate, joi, in revista Science. Aceste rezultate ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine natura si structura solului martian, precum si rolul apei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.