Un medicament creat de savantii francezi de la Centrul Mediteranean pentru Cercetari Moleculare din Nisa ar putea inversa efectele nanismului in doar trei saptamani.

Savantii francezi considera, totodata, ca tratamentul lor ar putea fi folosit pe pacienti umani cel mai devreme peste trei ani.

Ei cred ca efectele dramatice ale nanismului, care pot fi cauzate de peste 200 afectiuni medicale diferite si care includ numeroase complicatii dureroase, ar putea fi tratate prin injectii cu o anumita proteina.

Cercetatorii francezi au facut aceasta descoperire injectand molecule din acea proteina in soareci suferind de nanism, timp de trei luni. In urma tratamentului, acei soareci au avut parte de o crestere completa, scrie MEDIAFAX.

"Acesta a fost primul pas si, desi mai sunt alti pasi care trebuie facuti inainte ca tratamentul sa fie testat pe oameni, nimic nu ne-a semnalat ca tratamentul nu ar putea fi folosit pe oamenii diagnosticati cu nanism", a declarat Elvire Gouze, coordonatoarea studiului.

Savantii francezi i-au injectat pe soarecii diagnosticati cu acondroplazie, o mutatie genetica aflata la baza majoritatii cazurilor umane de nanism, cu o anumita proteina, de doua ori pe saptamana, timp de trei saptamani.

Elvire Gouze considera ca, intrucat perioada de trei saptamani reprezinta echivalentul aproximativ pentru 15 ani din viata unui om, un tratament similar ar putea functiona pe copiii diagnosticati cu acondroplazie, fara ca acestia sa aiba nevoie de injectii zilnice.

Tratamentul nu este insa potrivit pentru persoanele care au trecut de pubertate, spun autorii studiului, publicat in revista Science Translational Medicine. Cercetatorii francezi spun ca au nevoie sa efectueze o serie de teste suplimentare pentru a vedea daca tratamentul poate fi aplicat si la varsta adulta sau daca trebuie inceput imediat dupa nastere. Ei intentioneaza sa testeze acele injectii pe un animal de talie mai mare, care ar putea fi un reprezentant din familia primatelor.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

"Am putea fi pregatiti sa testam aceasta tehnica pe oameni peste trei-cinci ani", a spus Elvire Gouze.

Ea considera ca molecula injectata diminueaza severitatea afectiunilor asociate nanismului, care includ dureri lombare si cervicale, probleme respiratorii si afectiuni musculare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.