Compania americana Orbital Sciences a lansat cu succes, miercuri, prima sa capsula spatiala, Cygnus, fara echipaj uman la bord, cu misiunea de a reaproviziona Statia Spatiala Internationala (ISS), in virtutea unui contract incheiat cu NASA.

Orbital Sciences a fost selectionata de Agentia spatiala americana, alaturi de compania californiana SpaceX, pentru a transporta provizii si carburant pe ISS. In 2012, SpaceX a devenit prima companie privata care a reusit sa conecteze o capsula proprie, Dragon, la ISS. Aceeasi firma a efectuat apoi alte doua zboruri spatiale pentru a livra materiale si combustibil pe ISS.

Antares, racheta cu doua module care a transportat capsula Cygnus, a decolat la ora 14.58 GMT de la centrul pentru zboruri spatiale Wallops, amenajat pe o insula din apropierea coastelor statului american Virginia.

Cygnus s-a separat de cel de-al doilea modul al lansatorului, la 10 minute dupa lansare, pentru a ajunge pe orbita si a inceput la putin timp dupa aceea sa isi desfaca cele doua antene solare, scrie mediafax.

Capsula si-a inceput apoi cursa de urmarire a ISS, la altitudinea de 415 kilometri, la care se va conecta duminica, in jurul orei 11.30 GMT, marcand astfel cea de-a patra "vizita" a unui vehicul privat la bordul ISS.

Pentru acest prim zbor, Cygnus, o capsula care poate sa transporte o incarcatura de doua tone, are la bord 589 kilograme de provizii, alimente si imbracaminte, a precizat NASA. Cygnus va ramane conectata la ISS timp de 30 de zile.

Capsula Cygnus este compusa din doua elemente: modulul presurizat in care se afla incarcatura, fabricat de Thales Alenia Space, filiala a grupului francez Thales si a celui italian Finmeccanica, si modulul de serviciu. Acesta din urma, produs de Orbital Sciences, contine componentele necesare zborului, generatorul electric alimentat de cele doua antene solare si sistemul de propulsie orbitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.