Oamenii de stiinta au anuntat ca au dezlegat un mister care dateaza de peste 300 de ani, afirmand ca nucleul intern al Terrei se invarte spre est, spre deosebire de nucleul extern al planetei noastre, care se invarte in directia contrara.

Folosind un nou model teoretic, cercetatorii au descoperit ca nucleul Terrei, alcatuit din fier solid, se invarte spre est, spre deosebire de nucleul extern, alcatuit in principal din fier topit, care se invarte spre vest.

Edmund Halley a demonstrat miscarea spre vest a campului geomagnetic terestru in anul 1692. Abia in acest an oamenii de stiinta au reusit sa coreleze felul in care se roteste nucleul interior cu directia de rotatie a nucleului extern, scrie MEIDAFAX.

Cercetatorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie spun ca aceasta particularitate reprezinta de fapt o reactie a planetei noastre la actiunea campului geomagnetic.

In ultimele decenii, seismometrele care masurau intensitatea cutremurelor de pamant care se propagau prin nucleul Terrei au identificat o rotatie spre est a nucleului intern, solid, in comparatie cu suprafata Terrei.

Nucleul intern solid este de marimea Lunii. El este inconjurat de lichidul din nucleul extern, alcatuit dintr-un aliaj de fier, a carui miscare genereaza campul magnetic.

"Campul magnetic impinge nucleul intern spre est, facandu-l sa se invarta mai repede decat Terra, dar el impinge in directia opusa si lichidul din nucleul extern, fapt care genereaza miscarea spre vest a acestuia", a explicat profesorul Philip Livermore de la School of Earth and Environment din cadrul Universitatii Leeds, coordonatorul acestui studiu.

Desi nucleul intern se afla la o adancime de 5.200 de kilometri, efectele prezentei sale sunt deosebit de importante la suprafata Terrei.

Pe masura ce nucleul intern creste, caldura eliberata in timpul solidificarii genereaza un curent de convectie in fluidul din nucleul extern. Acest curent de convectie genereaza campul geomagnetic al planetei noastre.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.