Prezentat duminica la o conferinta organizata de American Chemical Society, acest sistem de detectare se prezinta sub forma unui flacon nu mai mare decat palma unei maini, umplut cu un amestec de nutrimente pentru bacterii.

Nasul artificial este compus din 36 de senzori colorati fixati pe peretele flaconului.

Acesti receptori chimici sensibili la moleculele odorante isi schimba culoarea in functie de semnatura olfactiva chimica caracteristica fiecarei bacterii. Fiecarei grupe de bacterii ii corespund astfel un miros si o culoare.

"Tehnologiile actuale au nevoie de un interval cuprins intre 24 si 48 de ore de cultura doar pentru a confirma prezenta bacteriei", a explicat James Carey de la Universitatea Kaohsiung din Taiwan, creatorul dispozitivului.

"O alta etapa de 24 de ore este necesara pentru a identifica tipul de bacterie si pentru a selecta tratamentul cu antibioticul potrivit. In acest interval, organele pacientului pot fi afectate si septicemia poate ucide bolnavul", afirma acelasi cercetator.

Nasul artificial este capabil sa ofere un diagnostic precis intr-un interval de doar 24 de ore.

Esantionul cu sangele pacientului este injectat mai intai in flacon, unde bacteriile se vor hrani si se vor inmulti, eliberandu-si semnatura olfactiva care va declansa receptorii pigmentati. Intreaga dificultate a procedeului consta in a distinge mirosurile, care sunt adeseori o combinatie de molecule, nu o singura substanta, scrie mediafax.

Nasul artificial prezentat la conferinta organizata de American Chemical Society a fost creat pentru a detecta prezenta septicemiei - infectii ale sangelui care ucid in fiecare an aproximativ 250.000 de bolnavi in Statele Unite, potrivit cifrelor citate in cadrul acestei prezentari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.