NASA a gasit trei mici asteroizi care corespund potential criteriilor de marime si de greutate pentru viitoarea ei misiune robotizata ce vizeaza capturarea unui astfel de corp ceresc, a anuntat miercuri un cercetator de la agentia spatiala americana.

"Am gasit in trecut, chiar fara sa cautam, 14 asteroizi care se incadrau in aceasta categorie, cu o marime cuprinsa intre sapte si zece metri, un parametru dictat de capacitatea sacului si a vehiculului care il va tracta", a explicat Paul Chodas, unul dintre cercetatorii principali de la NASA specializati in studierea obiectelor ceresti care trec aproape de orbita terestra.

"Dintre cei 14 asteroizi, am ales trei pe care ii vom analiza in amanuntime pana anul viitor si, daca totul merge bine, acestia vor deveni candidati pentru a fi tinta" acestei misiuni spatiale, a precizat cercetatorul american intr-o conferinta de presa organizata de American Institute of Aeronautics and Astronautics in aceasta saptamana, in orasul San Diego, din statul american California.

Presedintele Barack Obama a dezvaluit aceasta misiune in proiectul sau de buget pe 2014 pentru NASA, pentru care a cerut 100 milioane de dolari.

Savantii americani vor sa "captureze" un mic asteroid, sa il remorcheze si sa il plaseze pe orbita Lunii, unde astronautii vor putea sa vina sa il exploreze si sa preleveze esantioane pe care le vor aduce apoi pe Terra, scrie MEDIAFAX.

Un astfel de program spatial va combina in acelasi timp cercetarile pentru exploatarea resurselor asteroizilor, metodele de deviere a traiectoriei lor in cazul in care aceste corpuri reprezinta o amenintare pentru Terra si tehnologiile care vor usura o viitoare misiune cu echipaj uman pe planeta Marte.

Proiectul va incorpora o noua tehnologie de propulsie electrica solara pentru vehiculul spatial care va captura si va remorca asteroidul.

Misiunea cu echipaj uman catre asteroidul plasat pe orbita lunara va fi realizata cu ajutorul capsulei Orion, aflata inca in faza de dezvoltare, care va fi lansata in spatiu de viitoarea racheta din gama lansatoarelor grele Space Launch System.

Citeste si:
Un asteroid „potențial periculos” se apropie de Pământ
Un asteroid „potențial...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.