Sa fii egoist te ajuta pe termen scurt, insa pe termen lung poate afecta negativ grupul din care faci parte, scrie dailymai.co.uk.

Un grup de cercetatori din Pennsylvania au folosit "Dilema Prizonierului" intr-un test pentru a afla cum a evoluat altruismul ca trasatura a speciei umane.

Dilema prizonierului
Doi prizonieri sunt banuiți ca au savarsit o infractiune. Celor doi prizonieri li se face o propunere pe care cei doi o cunosc: daca unul dintre ei marturiseste si astfel isi acuza partenerul, atunci scapa nepedepsit – celalalt trebuie sa ispaseasca o pedeapsa de cinci ani. Daca cei doi decid sa nu marturiseasca, raman doar dovezi prezumptive care le vor aduce o pedeapsa de doi ani. Daca amandoi marturisesc, pe fiecare il asteapta o pedeapsa de patru ani. Prizonierii sunt chestionati separat unul de celalalt, astfel incat nici unul dintre ei nu va cunoaste nici inainte si nici dupa chestionare intentia celuilalt.

Cand este aplicata unei perechi de indivizi, dilema dovedeste ca cel mai bine este sa fii egoist. Aplicata grupurilor, daca cineva este egoist atunci pe termen lung va determina si alti membri ai grupului sa actioneze egoist, ceea ce submineaza succesul grupului. Pentru a iesi din acest paradox, membrii grupului trebuie sa fie generosi si sa accepte compromisuri.

Alti cercetatori au incercat sa dovedeasca aceeasi teorie, insa Alexander J. Stewart si Joshua B. Plotkin de la Universitatea Pensylvania pretind ca acum au "dovada matematica si irefutabila" ca succesul pe termen lung se datoreaza strategiilor altruiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.