Cercetatorii americani au descoperit urme de apa "magmatica" pe Luna, in mineralele colectate de pe satelitul natural al Pamantului, potrivit unui studiu publicat recent in revista Science, informeaza francetvinfo.fr.

Prezenta acestor urme de "apa magmatica" - lichid din interiorul satelitului natural al Terrei - sugereaza existenta unui zacamant bine ascuns sub suprafata Lunii, spun autorii acestui studiu.

Potrivit MEDIAFAX, aceasta este pentru prima data cand acest tip de apa este descoperit, fapt care s-a intamplat cu ajutorul instrumentului de cartografiere minerala al NASA Moon Mineralogy Mapper, instalat la bordul sondei Chandrayaan-1, lansata pe orbita in octombrie 2008.

Descoperirea confirma rezultatele unor analize recente ale unor esantioane de roca colectate si aduse pe Terra in timpul misiunilor din programul Apollo, in anii 1960.

"Acum ca am stabilit ca aceasta apa provine probabil din interiorul Lunii, putem incepe sa o comparam cu alte caracteristici de la suprafata satelitului", a explicat principalul autor al acestui studiu, Rachel Klima, de la laboratorul de fizica aplicata al Universitatii Johns Hopkins (Maryland, SUA).

Timp de zeci de ani, cercetatorii au crezut ca rocile prelevate de pe Luna erau seci si ca urmele de apa depistate in ele erau rezultatul unei contaminari cu surse terestre.

"Aceasta apa magmatica interna ne ofera si indicii privind activitatile vulcanice de pe Luna si despre compozitia interna a acesteia", a mai spus Rachel Klima.

"Acest lucru ne ajuta sa abordam anumite chestiuni privind modul in care Luna s-a format si modul in care procesele magmatice au evoluat atunci cand aceasta s-a racit"
, a precizat cercetatoarea.

Astronomii vor putea sa verifice acum observatiile despre "fata ascunsa a Lunii", care se afla departe de locurile unde navetele Apollo s-au plasat in urma cu patru decenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.