Cercetatorii austrieci au reusit sa cultive in laborator creiere umane in miniatura, care ar putea sa-i ajute sa inteleaga mai bine modul in care acest organ este afectat de diverse boli neurologice rare, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.

Structurile neurologice de marimea unui bob de mazare au atins acelasi nivel de dezvoltare ca cel al creierului unui fetus de noua saptamani, insa nu sunt capabile de "gandire".

Oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire este uimitoare si fascinanta. Creierul uman este una dintre cele mai complicate structuri care exista in univers. Cercetatorii de la Institutul de biotehnologie moleculara din cadrul Academiei de stiinte din Austria au reusit sa reproduca in laborator mai multe stadii de dezvoltare ale creierului.

Ei au folosit celule susa embrionare si celula susa adulte prelevate din piele pentru a obtine o parte de embrion care s-a dezvoltat in creier si maduva spinarii. Aceste structuri au fost plasate in picaturi de gel care au avut rolul de schela, permitand tesuturilor sa se dezvolte. Structurile au fost plasate intr-un bioreactor, intr-o "baie" care a furnizat creierului nutrimente si oxigen.

Celulele au fost capabile sa se dezvolte si sa se organizeze in regiuni separate ale creierului - cortex, retina, hippocampus precoce, implicate in procesul de memorare la varsta adulta, scrie MEDIAFAX.

Tesuturile au atins o marime maxima - aproximativ 4 milimetri -, dupa doua luni.

"Mini-creierele" au supravietuit un an, dar nu au crescut mai mari.

Cercetatorii spera sa descopere cu ajutorul acestor mini-creiere informatii despre maladii neurologice care nu pot fi tratate, precum schizofrenie si autism, care se manifesta la varsta adulta, dar sunt provocate de defecte aparute in timpul dezvoltarii acestui organ.

Aceasta tehnica ar putea fi folosita si pentru a inlocui soarecii folositi in prezent in laborator pentru studierea maladiilor neurologice.

Specialistii vienezi cred ca aceasta tehnica nu impune probleme etice, dar spun ca nu vor permite dezvoltarea creierelor mai mult de atat, pentru ca acest lucru este "indezirabil".

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.