Barbatii ar putea sa isi protejeze fertilitatea de efectele negative ale procesului de imbatranire daca adopta cateva modificari simple in dietele lor zilnice, optand pentru o alimentatie sanatoasa.

Barbatii care adopta diete bogate in fructe, legume, carne de peste si nuci prezinta mai putine simptome de deteriorare a ADN-ului din sperma lor. Secretul ar putea consta tocmai in nutrimentele continute de aceste alimente, afirma oamenii de stiinta din California, scrie mediafax.

Potrivit unor studii anterioare, cu cat un barbat este mai in varsta cu atat el prezinta un risc mai mare ca ADN-ul lui sa fie fragmentat, iar rearanjarea cromozomiala din sperma sa fie mai pronuntata. Aceste procese determina un risc mai mare de infertilitate sau de a avea copii cu diverse handicapuri.

Insa o dieta bogata in vitamina C, vitamina E si in acid folic poate sa protejeze structura ADN-ului, in special pentru barbatii trecuti de varsta de 40 de ani.

Profesorul Simon Fishel, directorul CARE Fertility Group, unul dintre cei mai apreciati specialisti din lume in domeniul fertilitatii, considera ca barbatii care intampina probleme in eforturile lor de a procrea nu ar trebui sa subestimeze impactul pe care ar putea sa il aiba alimentatia.

"Alimentatia poate avea efecte benefice si efecte negative. Compusii denumiti radicali liberi pot avea un efect vatamator asupra celulelor si ei se pot concentra in testicule", a spus cercetatorul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.