Agentia nipona de explorare spatiala (JAXA) va lansa, marti, racheta spatiala Epsilon, un nou model care va transporta in spatiu telescopul japonez SPRINT-A.

Lansarea este prevazuta la ora 04.35 GMT, de la baza spatiala din Uchinoura (sudul Japoniei).

Lansatorul, care functioneaza cu combustibil solid (propergol), cu o inaltime de 24 de metri, este primul model de acest tip dezvoltat de Japonia din 2001, cand agentia nipona a lansat pe piata racheta H-2A. Un alt model de racheta, de dimensiuni mult mai mari, H-2B, a avut prima sa lansare spatiala in 2009, scrie MEDIAFAX.

Comparativ cu H-2A, costurile de lansare pentru Epsilon au scazut cu o treime, spun reprezentantii JAXA. De asemenea, perioada necesara pentru a efectua o lansare s-a diminuat.

Pentru prima sa lansare, Epsilon-1 va transporta SPRINT-A, primul satelit-telescop de observare a mediului planetelor din sistemul nostru solar (Venus, Marte si Jupiter), de pe o orbita terestra situata la o inaltime cuprinsa intre 950 - 1.150 de kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.