Cea mai veche harta a Lumii Noi a fost descoperita de o echipa de oameni de stiinta pe un glob pamantesc realizat din cojile a doua oua de strut si este foarte probabil ca aceasta sa fi fost realizata in atelierul lui Leonardo da Vinci.

Cele doua coji de oua formeaza o sfera, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratori precum Cristofor Columb. Obiectul dateaza de la inceputul secolului al XV-lea si are o provenienta necunoscuta.

Un specialist in cartografie, cercetatorul belgian S. Missinne, este de parere ca respectiva sfera a fost cel mai probabil facuta in Florenta, iar artistul care a realizat contururile zonelor cunoscute in acea perioada ar fi lucrat in atelierul lui Leonardo da Vinci.

Aceasta sfera este incrustata cu contururile continentelor si teritoriilor care fusesera descoperite pana la acea vreme. Initial , s-a crezut ca aceasta harta este o copie a globului Lennox, care se afla expus la Biblioteca Publica din New York, dar expertii au apreciat ca harta de pe sfera creata din cojile de ou de strut este mai veche, scrie MEDIAFAX.

Missinne crede ca acest mic glob pamantesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul Lennox, care dateaza din 1504.

Lumea Noua este regiunea geografica ce cuprinde America de Nord, America de Sud și Oceania, inclusiv Australia, termenul fiind folosit din secolul al XVI-lea ca referire la pamanturile proaspat descoperite atunci dincolo de Oceanul Atlantic - America.

Emisfera vestica a acestui glob pamantesc include doar sapte zone cu nume si niciunul dintre acestea nu este atribuit Americii de Nord, care este prezentata ca un grup de insule. Trei nume sunt marcate in America de Sud - "Mundus novus", "Terra de Brazil" si "Terra Sanctae Crucis".

Zonele de pe neobisnuitul glob reflecta descoperirile recente ale exploratorilor, dar si credintele legate de regiuni cunoscute doar partial. Astfel, globul include desene ale unor diferite modele de corabii si o regiune marcata cu textul "'hic svnt dracones" ("aici sunt dragoni").

Citeste si:
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU MASSIF 2023. CUM ARATĂ MASSIF?...
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU...

Expertii in cartografie au spus ca acest glob este, probabil, cel mai vechi obiect de gen care atesta existenta, din punct de vedere al hartilor vremii, a Japoniei si Braziliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.