Regula potrivit careia cu cat esti mai mare cu atat traiesti mai mult, valabila pentru mamifere, nu se aplica si liliacului lui Brandt, un animal minuscul, care, in ciuda faptului ca are o greutate de doar cateva grame, poate sa traiasca pana la 40 de ani, gratie hibernarii, discretiei si geneticii.

Pe parcursul evolutiei, liliecii formeaza una dintre speciile care au reusit cel mai bine. Ei s-au diversificat atat de mult, incat reprezinta aproape 20% din totalul speciilor de mamifere, sunt singurele specii de mamifere care si-au dezvoltat capacitatea de a zbura si printre putinele care dispun de un sonar.

Aceste animale reprezinta si o sfidare a legilor naturii, care par sa indice o corelatie stransa intre masa corporala si longevitate. Dintre toate speciile de liliac, liliacul lui Brandt (Myotis brandtii) detine recordul in ceea ce priveste speranta de viata - 41 de ani.

Altfel spus, un animal atat de mic, care are o greutate de doar 4-8 grame la varsta adulta, poate sa traiasca la fel de mult ca o vaca sau un cal si rivalizeaza din acest punct de vedere cu delfinii, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii au analizat genomul liliacului lui Brandt si au descoperit o serie de adaptari genetice care ar putea sa explice talia redusa a animalului si longevitatea sa exceptionala.

Acest liliac insectivor a dezvoltat intr-adevar "modificari unice" in secventa genetica care administreaza receptorii hormonului de crestere si cei ai unui alt hormon (IGF-1) inrudit. O mutatie similara provoaca o forma de nanism la oameni si la soareci, explica autorii acestui studiu, publicat in revista britanica Nature Communications.

Insa asocierea acestor gene cu hibernarea, un ritm de reproducere foarte lent si un mod de viata deosebit de discret in pesteri izolate - comportamente inscrise tot in gene - permit liliacului lui Brandt sa ajunga la varste atat de inaintate, au subliniat autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.