Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, care poate fi observat anul acesta intre 17 iulie si 24 august, va avea punctul maxim de activitate luni seara, intre orele 18.00 si 23.45 (ora Romaniei).

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele sunt cunoscute pentru ca sunt vizibile in perioada concediilor si a vacantelor de vara, cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula cu o dimensiune sub un milimetru care arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi "meteor". Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste "meteorit".

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza, iar praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare, potrivit Observatorului Astronomic. Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii care nu apartin unui curent (sporadici), si meteori care par ca vin din constelatia Perseus, scrie MEDIAFAX.

Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o "perseida".

Maximul curentului vine luni, intre orele 18.00 si 23.45 (ora Romaniei). In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori. Cum in Romania este zi sau inca devreme, ramane sa fie observata panta descendenta a maximului, dupa miezul noptii inspre dimineata, in noaptea de luni spre marti. Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata, dintr-un loc cu cer curat, lipsit de lumini parazite, de exemplu, la tara sau la munte. Astfel, cei care vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe ora, in timp ce din oras se vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Pentru a observa meteori nu sunt necesare instrumente astronomice.

Cei care doresc ca observatiile lor sa fie utile oamenilor de stiinta trebuie ca la fiecare meteor observat sa noteze: ora, minutul, secunda cand a aparut; locul de unde a venit (constelatia); stralucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. In acest caz, persoanele interesate sunt invitate sa ia legatura cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM).

Citeste si:
Consumul de curent al utilizatorilor casnici din România, mai mic...
Consumul de curent al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.