Mai multe cuiburi pline cu coji de oua de dinozaur, vechi de aproximativ 150 de milioane de ani, au fost gasite in doua situri arheologice separate situate in Portugalia, cercetatorii spunand ca este vorba despre o "descoperire rara", informeaza maxisciences.com.

Cuiburile au fost parasite in urma cu 150 de milioane de ani de teropode - un grup de dinozauri carnivori -, iar printre cojile de ou, sferice, cu un diametru care masura circa 15 centimetri, s-au descoperit si unele apartinand altor specii.

Potrivit MEDIAFAX, din nefericire, cojile erau perforate, iar paleontologii nu au reusit sa gaseasca nicio urma de embrion de dinozaur in interiorul lor.

Analizand marimea, forma si textura cojilor, echipa de cercetatori a putut sa stabileasca speciile de care apartineau dinozaurii care au parasit aceste cuiburi.

Astfel unele apartin unui Torvosaurus, un dinozaur biped, care putea atinge o inaltime de 11 metri. Este vorba de cel mai mare pradator care traia in Jurasic.

"Era echivalentul Tyrannosaurus Rex din Cretacic", a spus Vasco Ribeiro, paleontolog de la Universitatea Noua din Lisabona, coautor al studiului care prezinta aceste descoperiri.

In schimb, ouale gasite intr-un alt cuib sunt mai misterioase, cercetatorii banuind ca ar fi continut embrioni de Lourinhanosaurus antunesi, un teropod a carui inaltime putea atinge 15 metri la maturitate. Intacte, ouale au dimensiuni de circa 13 x 9 centimetri.

Deocamdata nu se stie de ce au fost abandonate aceste cuiburi. Regiunea unde au fost descoperite era, in perioada Jurasicului, o campie inundabila, unde sezoanele secetoase alternau cu cele bogate in ploi. Insa acest lucru nu explica neaparat abandonarea cuiburilor. Paleontologii cred ca este posibil ca acesti dinozauri sa fi depus un numar mare de oua, pe care pur si simplu le-au lasat in voia sortii.

Alti cercetatori cred ca acesti dinozauri semanau cu crocodilii din zilele noastre - au foarte mare grija de ouale lor in timpul dezvoltarii embrionare, dar, dupa eclozare, ei isi lasa puii sa se descurce singuri.

Citeste si:
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Top 9 produse alimentare de...

"Nu avem nicio dovada ca mama dinozaur aducea hrana in cuib sau il proteja", a mai spus Ribeiro, pentru LiveScience.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.