Campul magnetic al Soarelui va trece printr-un proces de inversare completa de polaritate in urmatoarele luni, un eveniment care va avea numeroase efecte in Sistemul Solar.

Potrivit observatiilor efectuate de cercetatorii de la NASA, aceasta inversare completa de polaritate se va produce in urmatoarele trei-patru luni.

"Se pare ca suntem nu mai departe de trei-patru luni distanta de o inversare completa a polaritatii campului solar", a declarat Todd Hoeksema, fizician si directorul Observatorului Solar Wilcox din cadrul Universitatii Stanford, intr-un comunicat postat pe site-ul agentiei spatiale americane. "Aceasta modificare va avea o multime de efecte in tot Sistemul Solar", a adaugat el.

Ar trebui oare ca oamenii sa fie ingrijorati din cauza acestei inversari de polaritate? Istoria spune ca nu. Saltul magnetic se produce la apogeul fiecarui ciclu solar de 11 ani. Apropiindu-se de punctul care marcheaza jumatatea celui de-al 24-lea ciclu solar, polul sudic al astrului se va deplasa spre polul nordic, schimband astfel semnele de polaritate ale campului magnetic, scrie MEDIAFAX.

Schimbarea de polaritate va avea anumite efecte asupra heliosferei - domeniul solar, care se intinde dincolo de Pluto - dar, asa cum precizeaza expertii de la NASA, unul dintre efectele majore la care pamantenii trebuie sa se astepte va consta in aparitia unui spatiu furtunos in jurul planetei noastre. Astronautii de pe orbita ar putea constata la randul lor anumite modificari ale radiatiei solare, iar acest proces poate reprezenta un pericol real.

Ciclul de 11 ani regularizeaza activitatea solara a astrului. In acest an, in timpul de maxim al ciclului, cand activitatea solara este cea mai intensa, inversarea de polaritate a campului magnetic va fi insotita de o crestere a nivelului de turbulente solare si de cresterea numarului de pete solare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.