Un nou tip de celule neuronale, care influenteaza simtul directiei si al orientarii, a fost descoperit de oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite.

"Aveti un simt al directiei ingrozitor de prost? Iata motivul: un nou tip de celule neuronale (celule-grila) se fac vinovate de faptul ca nu recunoasteti stanga de dreapta", afirma autorii articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Descoperite recent in creierul uman, aceste celule ii ajuta pe oameni sa se deplaseze in medii cu care nu sunt familiarizati.

Diferentele in felul in care opereaza aceste celule ar putea explica motivul pentru care unii oameni au un mai bun simt al orientarii in spatiu decat altii. Soarecii, liliecii si maimutele au propriile versiuni de celule-grila in creierele lor.

Cercetatorii americani au descoperit aceste celule cu ajutorul unui studiu in cadrul caruia i-au invitat pe voluntarii care jucau un joc video - ce implica navigarea intre mai multe puncte - sa gaseasca anumite obiecte si apoi sa isi aminteasca traseul pe care trebuiau sa il urmeze pentru a ajunge din nou in acele puncte unde au gasit obiectele respective, scrie MEDIAFAX.

Voluntarii sufereau de epilepsie, iar electrozii introdusi in creierele lor, ca parte a tratamentului, i-au ajutat pe cercetatori sa monitorizeze felul in care celulele neuronale reactionau in timpul jocului video. Studiul a evidentiat prezenta acestor celule-grila care i-au ajutat pe voluntari sa isi aminteasca locurile prin care au trecut, chiar in absenta unor repere.

Cercetatorul Joshua Jacobs de la Universitatea Pennsylvania, coordonatorul studiului, considera ca celulele-grila joaca un rol fundamental in procesul de orientare.

"Fara celulele-grila, probabil ca oamenii s-ar rataci frecvent sau ar putea sa se deplaseze doar cu ajutorul unor repere", spune el.

Studiul, publicat in revista Nature Neuroscience, ar putea contribui totodata la cercetarile stiintifice in domeniul dementei si al altor boli neurodegenerative.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.