Anomaliile cromozomiale ar putea explica existenta unui risc ridicat de cancer al sangelui la pacientii care sufera de diabet de tipul 2 (cel mai frecvent tip de diabet).

Diabetul de tipul 2 este o maladie endocrina despre care medicii stiu de multa vreme ca este asociata cu riscul ridicat de cancere hematologice, precum leucemie si limfom. Motivele din spatele acestei asocieri (diabet-cancer) au ramas insa putin cunoscute pana in prezent.

Studiind AND-ul sangvin recoltat de 7.437 de persoane in varsta de peste 50 de ani, dintre care 2.208 erau pacienti diagnosticati cu diabet de tip 2, medici din Franta, Marea Britanie si Qatar au ajuns la concluzia ca una dintre explicatii ar putea consta in prezenta anumitor anomalii cromozomiale, anomaliile clonale in mozaic (ACM).

Aceste anomalii afecteaza portiuni mari din cromozomi (uneori chiar in intregime) si apar in AND-ul celulelor sangvine sau salivare ale persoanelor in varsta. Ele sunt foarte rare la persoanele tinere, in conditiile in care aceste anomalii afecteaza 2% din totalul persoanelor de peste 70 de ani, la care declanseaza riscul de cancere, in special cele hematologice, scrie mediafax.

In studiul lor, oamenii de stiinta au evidentiat faptul ca ACM erau de patru ori mai numeroase la pacientii care sufera de diabet de tip 2 decat la pacientii din grupul-tinta. Diabeticii purtatori ai acestor anomalii prezentau totodata mai multe complicatii vasculare (la nivelul ochilor, al rinichilor si al inimii) decat diabeticii nepurtatori de ACM.

Rezultatele acestui studiu, coordonat de profesorul Philippe Froguel, ar putea avea implicatii clinice importante, in special pentru detectarea fazelor precanceroase la anumiti diabetici. "Acesti pacienti ar putea fi tratati imediat dupa primele semne de leucemie prin chimioterapii usoare", afirma cercetatorul francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.